www.steTUSkop.com ; TIP ve TUS'un MERKEZi ! Doğruların TEK Adresi !

Geri git   www.steTUSkop.com ; TIP ve TUS'un MERKEZi ! Doğruların TEK Adresi ! > TUS (TIPTA UZMANLIK SINAVI) , Yan Dal Uzmanlık Sınavı (YDUS) ve USMLE PLATFORMU > TUS Sınavları > Tus Soru ve Cevapları (Çıkmış Tus Soruları)

Tus Soru ve Cevapları (Çıkmış Tus Soruları) Çıkmış Eski Tus Soruları, değerlendirmeleri yorumları ...

1118 (0 Kayıtlı Ve 1118 Misafir Üye Bulunmaktadır.)
Anasayfa İletişim TUS Güncel TUS Dersaneleri TUS Hazırlık Yabancı Dil ve TUS Mecburi Hizmet YDUS Tus Rehberi DUS
Cevapla
 
Seçenekler Stil
Alt 09-14-2009, 12:11   #1
steTUSkop
Kurucu-Yönetici
 
steTUSkop - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 09.01.09
Mesajlar: 4.372
Tecrübe Puanı: 3
steTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond repute
Standart Patoloji Eylül 2009 Soru Cevapları

61. Ateşli silah yaralanması nedeniyle getirilen 20 yaşındaki
hastada, bir saat sonra taşikardi, deride soğukluk
ve ıslaklık gelişiyor; kan basıncı 70/30 mmHg olarak
bulunuyor.
Aşağıdakilerden hangisi bu hastada gözlenebilecek
değişikliklerden biri değildir?
A) Akut tübüler nekroz
B) Akut diffüz glomerülonefrit
C) Subendokardiyal kanama
D) Adrenal kortikal hücrelerde lipid deplesyonu
E) Karaciğerde santral hemorajik nekroz

62. Ultraviyole ışınlarının kanser yapıcı en önemli
etkisi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Apoptozu inhibe etmesi
B) DNA da pirimidin dimerleri oluşturması
C) Hücrede latent virusları aktive etmesi
D) Kök hücreleri proliferasyona zorlaması
E) Hücre farklılaşmasını inhibe etmesi

63. Megaloblastik anemi, atrofik glossit, kronik gastrit
ve spinal kordda miyelin dejenerasyonu aşağıdakilerden
hangisine ikincil olarak gelişebilir?
A) Kronik radyasyon hastalığı
B) Kurşun zehirlenmesi
C) Multipl skleroz
D) Vitamin B12 eksikliği
E) Helicobacter pylori enfeksiyonu

64. İmmünoglobulin ağır zincir geni ile c-myc geninin
translokasyonu sonucu ortaya çıkan t(8;14) aşağıdaki
lenfomalardan hangisinin gelişiminde rol
oynar?
A) Burkitt lenfoma
B) Foliküler lenfoma
C) Anaplastik büyük hücreli lenfoma
D) Hodgkin lenfoma
E) Akut lenfoblastik lenfoma

65. Aşağıdaki vaskülitlerden hangisi immün kompleks
birikimi ile oluşur?
A) Wegener granülomatozu
B) Churg-Strauss sendromu
C) Goodpasture sendromu
D) Buerger hastalığı
E) Serum hastalığı

66. Üç yıl önce sistemik lupus eritematozus tanısı almış
olan 42 yaşında bir kadın hasta, ağız kuruluğu şikâyetiyle
başvuruyor. Yapılan incelemelerde serumda
romatoid faktör ile ribonükleoprotein SS-A(Ro) ya
karşı antinükleer antikor varlığı saptanıyor. Minör tükürük
bezlerini içeren biyopsi materyalinde periduktal
lenfositik infiltrasyon ve duktal epitelyal hiperplazi dikkati
çekiyor.
Bu hasta için en olası tanı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ehlers-Danlos sendromu
B) Sarkoidoz
C) Sjögren sendromu
D) Liken planus
E) Reiter sendromu

67. Caplan sendromunda görülen lezyonlar aşağıdakilerin
hangisinde birlikte verilmiştir?
A) Antrakoz + romatizmal ateş
B) Romatoid artrit + pnömokonyöz
C) Küçük hücreli karsinom + vena cava superior
sendromu
D) Pnömokonyoz + pnömoni
E) Tüberküloz + artrit

68. Balgam incelemesinde bol alveolar makrofaj,
eozinofil ve Charcot-Leyden kristalleri saptanan
bir hastada öncelikle aşağıdakilerden hangisi
düşünülmelidir?
A) Bronşiyal astım
B) Bronkopnömoni
C) Akciğer adenokarsinomu
D) Viral pnömoni
E) Silikozis

69. Küçük çocuklarda koroner arterleri tutarak tromboza,
anevrizma oluşumuna ve miyokart enfarktüsüne
yol açan hastalık aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sistemik skleroz
B) Raynaud hastalığı
C) Dev hücreli arterit
D) Takayasu arteriti
E) Kawasaki hastalığı

70. Aşağıdaki hastalıklardan hangisi kalp kasında
sarkomer proteinleri (β-miyozin ağır zinciri) mutasyonlarına
ikincil olarak gelişir?
A) Restriktif kardiyomiyopati
B) Hipertrofik kardiyomiyopati
C) Dilate kardiyomiyopati
D) Musküler distrofi
E) Fabry hastalığı

71. Yirmi altı yaşındaki kadın hastada sol memede 3 adet
iyi sınırlı, lastik kıvamında, hareketli nodül palpe ediliyor.
Mikroskopik incelemede hücreden zengin stroma
çevresinde epitelle döşeli bezler ve kistik alanlar izleniyor.
Bu hasta için en olası tanı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Duktal in situ karsinom
B) İnvaziv duktal karsinom
C) Yağ nekrozu
D) Medüller karsinom
E) Fibroadenom

72. Aşağıdaki tiroid hastalıklarından hangisi TSH reseptörlerine
karşı gelişen otoantikorların reseptörü
aşırı uyarması sonucu ortaya çıkar?
A) Hashimoto tiroiditi
B) Subakut (granülomatöz) tiroidit
C) Graves hastalığı
D) Miksödem
E) Multinodüler guatr

73. Aşağıdaki tiroid neoplazilerinin hangisinde karakteristik
nükleer özellikler tanı koydurucudur?
A) Foliküler adenom
B) Papiller karsinom
C) Foliküler karsinom
D) Anaplastik karsinom
E) Medüller karsinom

74. Mide duvarını lümende ekzofitik kitle oluşturmaksızın
diffüz olarak tutarak, duvarda yaygın kalınlaşmaya
neden olan tümörün makroskopik görünümüne
ne ad verilir?
A) Ülserovejetan
B) Polipoid
C) Linitis plastika
D) Nodüler
E) Mukozal plak

75. İnce bağırsakta lamina propriada PAS(+) granüller
içeren makrofajların artmasıyla karakterize malabsorpsiyon
hastalığı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tropikal sprue
B) Çölyak hastalığı
C) Whipple hastalığı
D) Abetalipoproteinemi
E) Kistik fibrozis

76. Kalıtımsal özelliği olmayan kistik börek hastalığı
aşağıdakilerden hangisidir?
A) Erişkin polikistik böbrek hastalığı
B) Çocukluk çağı polikistik böbrek hastalığı
C) Tüberoz skleroz
D) Juvenil nefronofitizis
E) Medüller sünger böbrek

77. Böbrek yetmezliği nedeniyle uzun süre hemodiyaliz
uygulanan hastalarda eklemlerde biriken amiloid
maddesinin öncü proteini aşağıdakilerden
hangisidir?
A) Transtiretin
B) Serum amiloid protein
C) β2-mikroglobulin
D) İmmünoglobulin hafif zinciri
E) Amiloid prekürsör protein

78. Otuz beş yaşında erkek hastanın sağ testisindeki şişlikten
alınan biyopside iri şeffaf hücrelerin ince fibröz
septumlarla lobüllere bölündüğü izleniyor. Tümör
hücreleri α-fetoprotein ve human koryonik gonadotropinle
boyanmıyor, plasental alkalen fosfataz
içeriyor.
Bu hasta için en olası tanı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Embriyonal karsinom
B) Klasik seminom
C) Malign lenfoma
D) Endodermal sinüs tümörü
E) Leydig hücreli tümör

79. Aşağıdaki ailesel sendromların hangisinde feokromositomalar
görülmez?
A) MEN-1
B) MEN-2B
C) von Hippel-Lindau
D) von Recklinghausen
E) Sturge-Weber

80. Alzheimer hastalığında aşağıdaki mikroskopik
değişikliklerden hangisi bulunmaz?
A) Nörofibriller yumaklar
B) Hirano cisimcikleri
C) Senil plaklar
D) Demiyelinize plaklar
E) Amiloid anjiyopati

61. B
62. B
63. D
64. A
65. E
66. C
67. B
68. A
69. E
70. B
71. E
72. C
73. B
74. C
75. C
76. E
77. C
78. B
79. A
80. D
steTUSkop isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

     

Alt 09-15-2009, 12:48   #2
drjuice
Popüler Üye
 
drjuice - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 04.04.09
Nerden: Samsun
Mesajlar: 1.468
Tecrübe Puanı: 507
drjuice has a brilliant futuredrjuice has a brilliant futuredrjuice has a brilliant futuredrjuice has a brilliant futuredrjuice has a brilliant futuredrjuice has a brilliant futuredrjuice has a brilliant futuredrjuice has a brilliant futuredrjuice has a brilliant futuredrjuice has a brilliant futuredrjuice has a brilliant future
Standart

62. soru dışındakileri doğru yapmışım
__________________
Bana kalbimdesin deme...Bilirsin kalabalık yerleri sevmem
drjuice isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Farmakoloji Eylül 2009 Soru Cevapları steTUSkop Tus Soru ve Cevapları (Çıkmış Tus Soruları) 2 09-15-2009 13:05
Mikrobiyoloji Eylül 2009 Soru Cevapları steTUSkop Tus Soru ve Cevapları (Çıkmış Tus Soruları) 1 09-15-2009 12:51
Anatomi Eylül 2009 soru ve cevapları steTUSkop Tus Soru ve Cevapları (Çıkmış Tus Soruları) 6 09-15-2009 12:44
Biyokimya Eylül 2009 Soru Cevapları steTUSkop Tus Soru ve Cevapları (Çıkmış Tus Soruları) 2 09-15-2009 12:41
Fizyoloji Eylül 2009 Soru Cevapları steTUSkop Tus Soru ve Cevapları (Çıkmış Tus Soruları) 2 09-15-2009 12:34


Şu Anki Saat: 02:21


Powered by vBulletin
Copyright © 2000-2009 Jelsoft Enterprises Limited.
www.stetuskop.com