www.steTUSkop.com ; TIP ve TUS'un MERKEZi ! Doğruların TEK Adresi !

Geri git   www.steTUSkop.com ; TIP ve TUS'un MERKEZi ! Doğruların TEK Adresi ! > TUS (TIPTA UZMANLIK SINAVI) , Yan Dal Uzmanlık Sınavı (YDUS) ve USMLE PLATFORMU > Tus Rehberi > Yabancı Uyruklular ve TUS

2838 (0 Kayıtlı Ve 2838 Misafir Üye Bulunmaktadır.)
Anasayfa İletişim TUS Güncel TUS Dersaneleri TUS Hazırlık Yabancı Dil ve TUS Mecburi Hizmet YDUS Tus Rehberi DUS
Cevapla
 
Seçenekler Stil
Alt 05-24-2009, 01:47   #11
fuchsia
Popüler Üye
 
fuchsia - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 24.04.09
Mesajlar: 1.469
Tecrübe Puanı: 504
fuchsia is a splendid one to beholdfuchsia is a splendid one to beholdfuchsia is a splendid one to beholdfuchsia is a splendid one to beholdfuchsia is a splendid one to beholdfuchsia is a splendid one to beholdfuchsia is a splendid one to behold
Standart

Practice Questions
1. Which of the following is the mRNA start codon in most cases?

A. UAA
B. AGU
C. AUG
D. UGA

2. Which of the types of RNA is the smallest?

A. mRNA
B. tRNA
C. rRNA

3. Which of the following is not considered a pyrimidine?

A. C
B. T
C. U
D. G

4. Which of the following is paired correctly?

A. A-G
B. C-G
C. A-U
D. G-T

5. Which of the following characterizes a Western blot?

A. Antibody/protein hybridization
B. DNA/RNA combination
C. RNA transcription
D. Polymerase chain reaction

6. Which of the following is the approximate prevalence ratio for cystic fibrosis?

A. 1: 25,000
B. 1: 5,000
C. 1: 2,000
D. 1: 800

7. Which of the following divisions of cell growth precedes Mitosis in the cell cycle?

A. G
B. G
C. S
D. G0

8. Down syndrome is directly linked to a genetic abnormality of chromosome?

A. XXII
B. XXI
C. XIIX
D. XV

9. Which of the following is a characteristic of the Hardy-Weinberg law?

A. Mating between species occurs at a set rate.
B. Migration is a considerable factor.
C. Mutation occurs at the locus
D. Genotype selection does not occur at the locus

10. Which of the following is not a characteristic of Hurler's syndrome?

A. Autosomal recessive condition
B. Associated with delayed mental development
C. Spasticity
D. Corneal deficits

11. Which of the following is not a characteristic of Krabbe's disease?

A. Autosomal recessive condition
B. Spasticity
C. Nausea
D. Optic nerve deficits

12. Which of the following is not a characteristic of Fabry's disease?

A. X-linked disease
B. Low levels of alpha-galactosidase A
C. Profound muscular weakness
D. Increased levels of ceramide trihexoside

13. Which of the following is not a characteristic of Sickle Cell Anemia?

A. More common in African Americans
B. Autosomal dominant
C. Mutation in beta-globin
D. Intense chronic pain

14. Which of the following is not a characteristic of the Southern blot?

A. DNA hybridization
B. Use of a filter and film combination
C. Activated by antigen/antibody reactions
D. Uses a DNA sample

15. Which of the following is not a characteristic of S-adenosyl-methionine?

A. May be associated phosphocreatine
B. Considered a rate limiting enzyme of glycolysis
C. Aids in the transfer of methyl
D. Byproduct of Methionine and ATP combination

16. Which of the following is not an activated carrier?

A. ATP
B. SAM
C. TPP
D. GMP

17. The end product of the TCA cycle produces ____ NADH.

A. 3
B. 4
C. 5
D. 6

18. How many ATP are required to transform pyruvate into glucose?

A. 5
B. 6
C. 7
D. 8

19. Which of the following is not a derivative of the amino acid (Tryptophan)?

A. Melatonin
B. Serotonin
C. Creatine
D. Niacin

20. Pompe's disease is a type ___ glycogen storage disease.

A. I
B. II
C. III
D. IV

Answer Key
1. C
2. B
3. D
4. B
5. A
6. C
7. A
8. B
9. D
10. C
11. C
12. C
13. B
14. C
15. B
16. D
17. A
18. B
19. C
20. B
fuchsia isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

     

Alt 05-24-2009, 01:47   #12
fuchsia
Popüler Üye
 
fuchsia - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 24.04.09
Mesajlar: 1.469
Tecrübe Puanı: 504
fuchsia is a splendid one to beholdfuchsia is a splendid one to beholdfuchsia is a splendid one to beholdfuchsia is a splendid one to beholdfuchsia is a splendid one to beholdfuchsia is a splendid one to beholdfuchsia is a splendid one to behold
Standart

Practice Questions
1. Prothrombin is a ____ globulin and is produced by the _____.

A. Alpha, Kidney
B. Alpha, Liver
C. Beta, Kidney
D. Beta, Liver

2. The right coronary artery divides to form the posterior interventricular artery and the ___ artery.

A. Marginal
B. LVC
C. RVC
D. LAD

3. Blood flowing into the cardiac veins enters the _______ next.

A. Coronary Sinus
B. Left Ventricle
C. Right Ventricle
D. Left Atrium

4. If you are using a stethoscope and trying to detect the tricuspid valve which of the following would be the best location?

A. Within 2 inches of the xyphoid process
B. On the right side of the sternum
C. On the left side of the sternum near the midpoint
D. On the left side of the sternum near the midpoint of the sixth rib

5. Which of the following occurs during ventricular systole?

A. Increased aortic pressure
B. Increased ventricular volume
C. Dup heart sound
D. P wave

6. Which of the following occurs during ventricular diastole?

A. Increased aortic pressure
B. Increased ventricular volume
C. Lub heart sound
D. T wave

7. The innermost layer of a blood vessel is lined with _______ ______ cells

A. Simple squamous
B. Stratified squamous
C. Simple cuboidal epithelium
D. Stratified cuboidal epithelium

8. Angiotension can directly cause the release of ____ from the adrenal cortex.

A. Renin
B. Aldosterone
C. Calcitonin
D. Thyroxine

9. Cardiac output is the product of ____ and ____.

A. HR and Disastolic pressure
B. HR and Stroke Volume
C. HR and EF
D. Diastolic and Systolic pressure

10. Pulmonary edema is most like associated with a failing _____ _____.

A. Right atrium
B. Left atrium
C. Right ventricle
D. Left ventricle

11. Which of the following is the first branch off the aortic arch?

A. Common carotid
B. Brachiocephalic
C. Right Subclavian
D. Thoracic

12. The brachiocephalic artery divides to form the right common carotid and the ____ ____ artery.

A. Left subclavian
B. Right subclavian
C. Left common carotid
D. Right thoracic artery

13. Which of the following arteries creates the left spenic, hepatic and gastric arteries?

A. Left sacral artery
B. Celiac artery
C. Suprarenal artery
D. Phrenic artery

14. Which of the following is not considered a major branch off of the descending thoracic aorta?

A. Mediastinal artery
B. Renal artery
C. Bronchial artery
D. Posterior intercostals artery

15. Which of the following is not considered a major branch off of the abdominal aorta?

A. Phrenic artery
B. Common iliac artery
C. Gonadal artery
D. Mediastinal artery

16. Which of the following is not considered a major branch off of the femoral artery?

A. Superficial pudendal arteries
B. Deep external pudendal arteries
C. Superficial circumflex iliac artery
D. Deep circumflex iliac artery

17. Which of the following is not considered a tributary of the portal vein?

A. Inferior mesenteric vein
B. Splenic vein
C. Left gastric vein
D. Subclavian vein

18. Inside the cranial cavity the vertebral arteries form the ____ artery.

A. Basilar
B. Common Carotid
C. MCA
D. PCA

19. Pulse pressure (pp) is considered the _____.

A. Difference between the systolic and diastolic pressure
B. The sum of the systolic and diastolic pressure
C. The inverse of the blood pressure
D. Half of the systolic pressure

20. _____ nerves can be found joining the SA and AV nodes in the heart.

A. Accelerator
B. Phrenic
C. Thoracic
D. Gastric

Answer Key
1. B
2. A
3. A
4. A
5. A
6. B
7. A
8. B
9. B
10. D
11. B
12. B
13. B
14. B
15. D
16. D
17. D
18. A
19. A
20. A
fuchsia isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-24-2009, 01:48   #13
fuchsia
Popüler Üye
 
fuchsia - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 24.04.09
Mesajlar: 1.469
Tecrübe Puanı: 504
fuchsia is a splendid one to beholdfuchsia is a splendid one to beholdfuchsia is a splendid one to beholdfuchsia is a splendid one to beholdfuchsia is a splendid one to beholdfuchsia is a splendid one to beholdfuchsia is a splendid one to behold
Standart

Practice Questions
1. Which of the following is the location where fertilization occurs?

A. Ovaries
B. Vagina
C. Uterus
D. Fallopian Tubes

2. Which of the following terms correspond with the phrase: a woman that is pregnant?

A. Gravida
B. Parity
C. Spermatogonia
D. Zona pellucida

3. Which of the following sign's may indicate pregnancy?

A. Chadwick's sign
B. Turner's sign
C. Virchow's sign
D. Kock's sign

4. Which of the following is not an associated change during the antepartum period?

A. Increased urination frequency
B. Increased respiratory requirements
C. Decreased basal metabolic rate
D. Goodell's sign

5. Which of the following matches the definition: abnormal placenta development covering the cervix?

A. Placenta Previa
B. Abruptio Placentae
C. Multigravida
D. Proliferative phase

6. Which of the following is not scored with the APGAR?

A. 0
B. Heart Rate
C. Color
D. Tone

7. Which of these is not considered a T.O.R.C.H. infection?

A. Rubella
B. Herpes
C. Cytomegalovirus
D. Croup

8. Which of the following develops into the ejaculatory duct and ductus deferens?

A. Paramesonephric duct
B. Mesonephric duct
C. Sympathetic duct
D. Parasympathetic duct

9. Which of the following is the result of poor fusion between the paramesonephric ducts in females?

A. Placenta Previa
B. Bicornuate uterus
C. Multigravida
D. Proliferative phase

10. Where does spermatogenesis occur?

A. Seminiferous tubules
B. Corpus spongiosoma
C. Prostate gland
D. Scrotum

11. The tip of the sperm is called the ____.

A. Head
B. Acrosome
C. Tail
D. Nucleus

12. Which of the following develops into: bone, connective tissue, blood, and the spleen?

A. Notochord
B. Endoderm
C. Mesoderm
D. Ectoderm

13. Which of the following is not a germ layer during the 3rd week of development?

A. Mesoderm
B. Ectoderm
C. Endoderm
D. Exoderm

14. The umbilical vein carries _____ blood.

A. Deoxygenated
B. Oxygenated

15. Ovulation occurs during which of the following phases?

A. Menstrual
B. Secretory
C. Proliferative
D. Follicle

16. Following fertilization the blastocyst secrets a hormone called?

A. Human Chorionic Gonadotropin
B. Oxytocin
C. FSH
D. LH

17. Progesterone is secreted from a female's _____ to help the implanted embryo and continue the pregnancy.

A. Corpus luteum
B. Mesoderm
C. Endoderm
D. Thyroid

18. Which of the following is not appropriately matched with the term: Braxton Hicks contractions?

A. Painless
B. Intermittent contractions
C. Edema
D. Irregular

19. If a newborn exhibits a heart rate of 80 bpm the APGAR score should be?

A. 0
B. 1
C. 2
D. 3

20. If a newborn exhibits blue extremities and the body is pink the APGAR score should be?

A. 0
B. 1
C. 2
D. 3

Answer Key
1. D
2. A
3. A
4. C
5. A
6. A
7. D
8. B
9. B
10. A
11. B
12. C
13. D
14. B
15. C
16. A
17. A
18. C
19. B
20. B
fuchsia isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-24-2009, 12:22   #14
mdnisa
Popüler Üye
 
mdnisa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 20.04.09
Mesajlar: 377
Tecrübe Puanı: 388
mdnisa has a spectacular aura aboutmdnisa has a spectacular aura about
Standart

tesekürler dr hulyaa
yanlız eklemek istedigim bir sey var su anda verdiğin sorular step 1 soruları usmle formatı biraz değişti
bilgisayar ortamında yapıldıgı içinde daha kolay oldu
mesela bir hasta örneklemesi yapar ve acil desin evdesin hastanedesin diye belirtir yerini ve asagıda 8 secenek içinden hangilerini yaparsın diye sorar
__________________
Nothing is impossible!...
mdnisa isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-24-2009, 14:14   #15
bturkuaz
Popüler Üye
 
bturkuaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 21.01.09
Mesajlar: 3.058
Tecrübe Puanı: 690
bturkuaz has a reputation beyond reputebturkuaz has a reputation beyond reputebturkuaz has a reputation beyond reputebturkuaz has a reputation beyond reputebturkuaz has a reputation beyond reputebturkuaz has a reputation beyond reputebturkuaz has a reputation beyond reputebturkuaz has a reputation beyond reputebturkuaz has a reputation beyond reputebturkuaz has a reputation beyond reputebturkuaz has a reputation beyond repute
Standart

fellowun olcaz senin anlaşıldı mdnisakabul etmemek yok ama ona göresen de bizle alışverişe geleceksin
__________________
Asalet Boyda değil Soyda olmalı.
İncelik Belde değil Dilde Olmalı.
Doğruluk Sözde değil Özde Olmalı.
Güzellik Yüzde değil Yürekte Olmalı...
bturkuaz isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12-08-2009, 20:00   #16
aysefatih
Sadece Üye
 
Üyelik tarihi: 08.12.09
Mesajlar: 1
Tecrübe Puanı: 0
aysefatih is an unknown quantity at this point
Standart abd diplomasiyla turkiye'de doktorluk

selam
ben fransa'da son sene tip okuyorum diplomami burda aldiktan sonra yani aile hekimi olarak yada çocuk doktoru pediatr olduktan sonra(3 yada 4sene sonra yani) turkiye'de doktorluk yapmak istiyorum.
bu durumda denklik sinavi geçmelimiyim?benim durumumda baska insanlar taniyormusunuz?
cevabin için tesekurler
aysefatih isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12-08-2009, 20:26   #17
drblood
Popüler Üye
 
drblood - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 23.11.09
Mesajlar: 1.981
Tecrübe Puanı: 556
drblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond repute
Standart

Alıntı:
aysefatih´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
selam
ben fransa'da son sene tip okuyorum diplomami burda aldiktan sonra yani aile hekimi olarak yada çocuk doktoru pediatr olduktan sonra(3 yada 4sene sonra yani) turkiye'de doktorluk yapmak istiyorum.
bu durumda denklik sinavi geçmelimiyim?benim durumumda baska insanlar taniyormusunuz?
cevabin için tesekurler
DENKLİKTE YENİ UYGULAMA
Yurtdışındaki Kurulumuzca tanınan üniversitelerden alınan Tıp Doktorluğu, Diş Hekimliği ve Eczacılık alanlarındaki diplomaların denklik işlemlerinde, 1997 yılından itibaren uygulanan zorunlu Seviye Tespit Sınavına yeni bir düzenleme getirildi.
YÖK Genel Kurulu’nun 18.08.2006 tarihli toplantısında kabul edilen yeni uygulamasına göre,
I-1997 yılından itibaren Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği’nin 6. maddesi (b) bendi uyarınca yapılacak seviye tespit sınavlarının uygulama esaslarını belirleyen Yürütme Kurulu kararlarının yürürlükten kaldırılmasına,
a)Sağlık Bilimleri alanında (Tıp Doktorluğu, Diş Hekimliği ve Eczacılık) yurtdışından alınan diplomaların denklik işleminin yapılabilmesi için zorunlu olan Seviye Tespit Sınavı uygulamasına son verilmesine,
b)Kurulumuzca ve İlgili ülke eğitim makamlarınca tanınmayan yükseköğretim kurumlarından alınan diplomaların denklik işlemi için yapılan başvuruların reddedilmesine,
c)Diploma alınan kurumun tanınması koşuluyla, eğitim programının Türkiye’deki üniversitelerde verilmekte olan eğitim programına denk olduğu, eğitim düzeyi ve alanı açıkça tespit edilenlere denklik belgesi verilmesine,
d)Eğitim düzeyi ve içeriği konusunda tereddüt olması halinde ilgili adayların, usul ve esasları Yükseköğretim Kurulu’nca belirlenecek olan Seviye Tespit Sınavına alınmasına, Seviye Tespit Sınavına alınmasına karar verilen adaylara, sınavın her iki aşaması için sınav sayısı kısıtlaması getirilmemesine,
Temel Tıp Bilimleri eğitiminiTürkiye’deki Tıp Fakültelerinde, Diş Hekimliği Fakültelerinde ve Eczacılık Fakültelerinde başarı ile tamamlayarak Klinik Tıp Bilimleri eğitimini yurtdışında tamamlayarak Tıp Doktorluğu ve Diş Hekimliği diploması alanlar ile Meslek Bilimleri eğitimini yurtdışında tamamlayarak Eczacılık diploması alanlardan Seviye Tespit Sınavına girmesine karar verilen adayların Seviye Tespit Sınavının Temel Tıp Bilimleri bölümünden (I. Aşamasından) muaf tutulmasına,
e)Seviye Tespit Sınavının I. Aşamasında başarılı olan adaylardan talep edenler ile, söz konusu sınavın II. Aşamasında başarısız olanlardan talep edenlere ön lisans denklik belgesi verilmesine,
f) “Seviye Tespit Sınavının II. Aşamasında başarılı olamayan adayların Türkiye’de lisans denklik tamamlama programına devam etmelerine ilişkin hükmün Yönetmelikten çıkarılmasının, Tıp Doktorluğu, Diş Hekimliği ve Eczacılık alanında yurtdışında almış oldukları eğitim süresi eksik olanların mezun oldukları üniversitelerde ya da yurtdışında denkliği kabul edilen üniversitelerin Tıp,Diş Hekimliği ve Eczacılık Fakültelerinde tamamlamalarına,
II- Belirlenen bu usulde yapılacak değerlendirmeler sonucunda Sağlık Bilimleri alanında (Tıp Doktorluğu, Diş Hekimliği ve Eczacılık) Diploma Denklik Belgesi alacak olanların 09-10 Eylül 2006 tarihinde yapılacak olan Tıpta Uzmanlık Giriş Sınavına (TUS) katılabilmelerine esas olmak üzere 28.08.2006 tarihine kadar müracaat süresi verilmesine,
Karar verilmiştir.
Bu karara göre; geçmiş tarihte işlem yapılanların başvurmaları halinde denklik müracaatları, Seviye Tespit Sınavına girip giremeyecekleri bakımından yeniden değerlendirilecektir.
Başvuruların, dilekçe ile aşağıdaki adrese yapılması gerekmektedir. Telefonla yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.
Başvuru Adresi:Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Bilkent/ANKARA
Fax:266 50 60 266 47 59



drblood isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12-08-2009, 20:28   #18
drblood
Popüler Üye
 
drblood - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 23.11.09
Mesajlar: 1.981
Tecrübe Puanı: 556
drblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond repute
Standart

http://www.yok.gov.tr/content/blogca...35/lang,tr_TR/

bu adresi de incelerseniz sanırım biraz fikir sahibi olursunuz...

dilerim yardımcı olabilmişimdir
drblood isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
TUS USMLE Dahiliye Vaka Soruları steTUSkop Dahiliye 6 02-15-2010 15:05


Şu Anki Saat: 04:47


Powered by vBulletin
Copyright © 2000-2009 Jelsoft Enterprises Limited.
www.stetuskop.com