www.steTUSkop.com ; TIP ve TUS'un MERKEZi ! Doğruların TEK Adresi !

Geri git   www.steTUSkop.com ; TIP ve TUS'un MERKEZi ! Doğruların TEK Adresi ! > MESLEKİ KATEGORİ > Akademik / Mesleki Gruplar

3231 (2 Kayıtlı Ve 3229 Misafir Üye Bulunmaktadır.)
Anasayfa İletişim TUS Güncel TUS Dersaneleri TUS Hazırlık Yabancı Dil ve TUS Mecburi Hizmet YDUS Tus Rehberi DUS
Cevapla
 
Seçenekler Stil
Alt 10-29-2010, 22:53   #1
drblood
Popüler Üye
 
drblood - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 23.11.09
Mesajlar: 1.981
Tecrübe Puanı: 593
drblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond repute
Standart Göz Hastalıkları Başasistan Sınavı Soru ve Cevapları

GÖZ HASTALIKLARI BAŞASİSTANLIK SINAV SORULARININ CEVAPLARI-KAYNAKLI ilk 40 soru


1. Aşağıdakilerden hangisi görme alanında santral skotoma neden olmaz?

A) Leber hastalığı
B) Nodüler episkleritis
C) Toksik optik nöropati
D) Optik sinir kompresyonu

Papillomaküler demet foveadaki kon sisteminin iletisini sağlayan küçük kalibreli sinir liflerini içerir. Optik sinir lezyonları bu anatomik yapının fonksiyonlarını baskılayarak bazı klinik bulgulara yol açar. Bunlar; görme keskinliğinde azalma, aferent pupiller defekt, diskromatopsi (tek gözde ve özellikle kırmızı-yeşil renk körlüğü şeklindedir.), azalmış ışık parlaklığı hassasiyeti (geçirilmiş optik nörit hecmesinde olduğu gibi görme keskinliği normalde olsa bulunabilir. ), azalmış kontrast hassasiyeti, görme alanı defektleri (santral ve sentroçekal skotom, altitudinal ve sinir lifi demeti defekti olabilir.) oysa noduler episklerit ön segment tutulumu yapmaktadır.
Kaynak: Kanski JJ. Klinik Oftalmoloji. Çeviri Ed.: Orağlı K.M. 4.Baskı. İstanbul. Nobel Tıp Kitabevi. 2001. Sf 587



2. Lish nodülleri aşağıdakilerden hangisinde görülür?

A) Sifiliz
B) Lepra
C) Brusella
D) Nörofibromatozis tip 1

NF tip 1’in okuler bulguları; optik sinir gliomu (%15 vakada ortaya çıkar. Bilateral olabilir. Posteriora ilerleme eğilimindedir.), proptozis (sfenoid kemiğin büyük kandının doğuştan yokluğuna bağlı üfürüm veya thrill ile birlikte bulunmayan pulsatil proptozis), pitozis (göz kapağı nörofibromlarına bağlı mekanik olarak gelişir.), Lisch nodulleri (vakarlın %95’inde bulunur.), ektropion uvea (glokomla birlikte olabilir.), belirgin korneal sinirler, glokom (bulunduğunda sıklıkla tek taraflı ve konjenitaldir. Glokom bulunanların %50’sinde aynı tarafta üst göz kapağında nörofibrom veya hemiatrofi bulunur.), koroidal nevüsler (yaygın, bilateral ve multifokaldir. Bu nevüsler koroidal melanom için yüksek risk oluşturur.), retinal astrositomlardır. NF tip 2’nin okuler bulguları ise; katarakt, RPE veya retinanın kombine hamartomları, epiretinal membranlar, motilite defektleridir.
Kaynak: Kanski JJ. Klinik Oftalmoloji. Çeviri Ed.: Orağlı K.M. 4.Baskı. İstanbul. Nobel Tıp Kitabevi. 2001. Sf 640-4



3. Tillaux spiralinde hangi kasın yapışma yeri limbusa en uzaktır?

A) Üst rektus
B) İç rektus
C) Alt rektus
D) Dış rektus

Tillaux spirali dört rektusun insersiyo noktalarını birleştiren hayali çizgidir.Horizontal kasların sekonder hareketi olmaz. Orbitanın medial ve lateral duvarları birbirine 45o açı oluşturur. Bu sayede orbita ekseni her iki duvarla da 22.5o açı oluşturur. Bu 23o kabul edilebilir. Primer bakış pozisyonunda anatomik eksen, optik eksenle 23o açı yapar. Primer hareket kasların göz küresi primer pozisyonda iken yaptığı harekettir. Horizontal kaslar sadece primer hareketlere sahiptirler. Her ikisi de Zinn halkasından çıkar ve medial rektus nazalde limbusa 5.5 mm, lateral rektus ise temporalde limbusa 6.9 mm uzaklıktadır. Vertikal kaslar optik eksenle 23o’lik açı yaparken, orbital eksenle aynı hat üzerindedirler. Superior rektus yine Zinn halkasından çıkar ve limbusa 7.7 mm geriden skleraya yapışır.
Kaynak: Kanski JJ. Klinik Oftalmoloji. Çeviri Ed.: Orağlı K.M. 4.Baskı. İstanbul. Nobel Tıp Kitabevi. 2001. Sf 515-6


4. Fluoresein fundus anjiografide da foveal avasküler zona 200 mikrondan yakın, ancak henüz foveal avasküler zonu tutmamış koroidal neovaskülerizasyon nasıl isimlendirilir?

A) Ekstrafoveal
B) Jukstafoveal
C) Subfoveal
D) Retinal
Klasik membranlar FFA’da erken evrede hızla dolum gösteren dantel paterni gösterir. Oluşan hiperfloresans sonrası 2 dakika civarında etrafına ve subretinal mesafeye sızıntı başlar. KNVM içindeki fibröz dokunun boyayı tutması ile geç dönemde de hipefloresans görülür. Klasik KNVM foveal avasküler zonla (FAZ) olan ilşikisine göre subfoveal (FAZ merkezinde), extrafoveal (FAZ merkezine en az 200 mikron mesafede) ve juxtafoveal (FAZ merkezine 200 mikron mesafede olmalarına rağmen merkezi tutmamıştır.) olarak sınıflandırılır.
Kaynak: Kanski JJ. Klinik Oftalmoloji. Çeviri Ed.: Orağlı K.M. 4.Baskı. İstanbul. Nobel Tıp Kitabevi. 2001. Sf 411-2



5. Goldmann aplanasyon tonometresi aşağıdakilerden hangisine göre çalışmaktadır?

A) ALincoff kuralı
B) BSchering kuralı
C) İmbert-Fick kanunu
D) Yüzey gerilimi kanunu

Goldmann aplanasyon tonometresi Imbert-Fick prensibine göre çalışır. Bu sistem kuru, ince duvarlı bir küre için küre içindeki basıncın, sathı düzleştirmek için gereken gücün düzleşen alana bölümüne eşit olması üzerine kuruludur.
Kaynak: Kanski JJ. Klinik Oftalmoloji. Çeviri Ed.: Orağlı K.M. 4.Baskı. İstanbul. Nobel Tıp Kitabevi. 2001. Sf 188


6. Aşağıdakilerden hangisi orbita tabanını oluşturan kemiklerden birisi değildir?

A) Zigomatik kemik
B) Maksillar kemik
C) Palatin kemik
D) Sfenoid kemiğin küçük kanadı
Orbita tavanını frontal ve sfenoid kemik yapar.Orbita tabanını maksiler, zigomatik ve palatin kemikler yapar.Orbita dış duvarını zigomatik ve sfenoid kemik yapar.Orbita medial duvarını maksiler, etmoid, lakrimal ve sfenoid kemik yapar.
Kaynak: Aydın P, Akova YA. Temel Göz Hastalıkları. 1. Baskı. Ankara. Güneş Kitabevi. 2001 Sf 3



7. Fotostres test için hangisi doğrudur?

A) Makülopatilerde testte uzama olur, optik nöropatilerde olmaz.
B) Optik nöropatilerde testte uzama olur, makülopatilerde olmaz.
C) Hem makülopatilerde hem de optik nöropatilerde uzama olur.
D) Makülopatilerde testte kısalma, optik nöropatilerde sürede uzama olur.


Maküla hastalıklarında muayene yöntemleri şunlardır; Görme keskinliği (başta yakın görme olmak üzere maküla fonksiyonunun en önemli testidir. Hipermetropi maküladaki sensoryel retinanın yükselmesine bağlı olarak görülür.), ışık reaksionları (genellikle normaldir. Ama yaygın dekoman varlığında marcus-Gunn pupillası bulunabilir.), indirekt yarıklı lamba biyomikroskopisi (yeşil (kırmızı bulunmayan) ışık internal limitan membranda kırışma ya da KMÖ gibi yüzeyel lezyonların tespitinde kolaylık sağlarken kırmızı ışık RPE ve koroid lezyonlarında faydalıdır.), Amsler grid testi (10o’lik göre alanını değerlendirir. En sık 1,2 ve 6 nolu kartlar kullanılır.), fotostress testi (KMÖ ve SSR gibi şüpheli lezyonların tespitinde faydalıdır. Burada lezyonun maküler i yoksa optik sinir kaynaklı mı olduğunu anlamada faydalıdır. Testte uzak görme tespit edildikten sonra 3 cm mesafeden 10 saniye süreyle göze ışık tutulur. Tespit edilmiş görme derecesindeki harflerden 3 tanesini okuyabildiği süre kaydedilir. Normalde 15-30 saniye olan bu testte makülada lezyon varsa bu süre 50 saniyeye ulaşabilir. Optik sinir lezyonunda ise sürede bir değişiklik olmaz. Çünkü test fotoreseptörlerin görme pigmentlerini sentez edebilme yeteneğine bağlıdır.)
Kaynak: Kanski JJ. Klinik Oftalmoloji. Çeviri Ed.: Orağlı K.M. 4.Baskı. İstanbul. Nobel Tıp Kitabevi. 2001. Sf 397-8


8. Aşağıdaki durumlardan hangisinde indosiyanin yeşili anjiografi çekimi sıklıkla gerekmez?

A) Bruch membran kırıklarında
B) Polipoid koroidal vaskülopati
C) Kronik santral seröz retinopati
D) Yaşa bağlı maküler dejenerasyon, klasik tip koroidal neovaskülerizasyon

KAYNAKLI BİLGİ ARAŞTIRILIYOR...

9. Alport sendromu için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Katarakt
B) Anterior lentikonus
C) Anormal elektroretinografi bulguları
D) Periferik retinada genis benekler ve perimaküler noktasal benekler

Alport sendromunda görülen bulgular; Nefrit,Retina çilleri, Anterior lentikonus, Posterior polimorfoz kornea distrofisi
Kaynak: Kanski JJ. Klinik Oftalmoloji. Çeviri Ed.: Orağlı K.M. 4.Baskı. İstanbul. Nobel Tıp Kitabevi. 2001. Sf 176, 179



10. Sıklıkla X’e bağlı resesif kalıtım, erkek cinsi tercih, normal göz içi basıncı, kornea çapı 13mm ve üzerinde,yüksek miyopi ve astigmatizma, trabeküler hiperpigmentasyon, Krukenberg çizgisi, iris transillüminasyon defekti, lens sublüksasyonu bulguları olan hastada en olası tanı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Megalokornea
B) Konjenital glokom
C) Pigmenter glokom
D) Keratoglobus
Megalokornea horizontal kornea çapının 13 mm üzerinde olmasıdır. Göz içi basıncı normaldir. Yüksek myopi ve astigmatizma bulunsa bile görme kafi derecededir. Zonuler gerilmeye bağlı lens subluksasyonuyla komplike olabilir.
Kaynak: Kanski JJ. Klinik Oftalmoloji. Çeviri Ed.: Orağlı K.M. 4.Baskı. İstanbul. Nobel Tıp Kitabevi. 2001. Sf 143



11. Aşağıdakilerden hangisinde madarozis görülmez?

A) Miksödem
B) Edinsel sifiliz
C) Marfan sendromu
D) Sistemik lupus eritematozus

Madarozis; lokal lezyon ve uygulamalar(kronik anterior kapak hastalığı, infiltran tümörler, yanıklar ve göz kapak tümörlerine radyoterapi veya kriyoterapi uygulanması gibi), cilt hastalıkları (jeneralize alopesi ve psöriazis gibi), sistemik hastalıklar (miksödem, Sistemik lupus eritematozus, sifiliz, lepra gibi), iatrojenik olarak trikiyaziste kirpiklerin alınması ile ve Trichotillomania olarak adlandırılan ve saç yolunması ile kendini gösteren psikiyatrik bir hastalığa bağlı olarak gelişebilir.
Kaynak: Kanski JJ. Klinik Oftalmoloji. Çeviri Ed.: Orağlı K.M. 4.Baskı. İstanbul. Nobel Tıp Kitabevi. 2001. Sf 4


12. Aşağıdakilerden hangisinde aponevrotik kökenli ptozis görülür?

A) Myastenia gravis
B) Oküler miyopati
C) Miyotonik distrofi
D) Postoperatif ptozis

Pitozis nörojenik (okulomotor felci, Horner sendromu, Marcus-Gunn çene göz açılması sendromu, akulomotorun yanlış yönlenmesi gibi), myojenik (myastenia Gravis, myotonik distrofi, okuler myopati, basit konjenital pitozis ve blefarofimozis sendromu gibi), aponevrotik (envolusyonel ve postoperatif gibi) ve mekanik sebeplere bağlı gelişebilir.
Kaynak: Kanski JJ. Klinik Oftalmoloji. Çeviri Ed.: Orağlı K.M. 4.Baskı. İstanbul. Nobel Tıp Kitabevi. 2001. Sf 32


13. Aşağıdakilerden hangisinde sıklıkla psödoptozis görülmez?

A) Diabetes mellitüs
B) İpsilateral hipotropyada
C) Kontrlateral kapak retraksiyonunda
D) Ön segment protezli gözde kapak desteği yokluğunda
Psödopitozis sebepleri; azalmış vertikal fissür yüksekliği (protez göz, mikroftalmus, fitizis bulbi ve enoftalmua bağlı olabilir. Bu durumlarda göz kapağı gerekli desteği bulamaz), diğer tarafta kapak retraksiyonu , aynı tarafta hipotropya (normal göz örtülüp bu göz fiksasyon yaptırıldığında pitozis kaybolur), kaş pitozisi (kaş bölgesinde aşırı miktarda deri vardır. Kaş yukarı doğru hareket ettirilerek pitozisten ayrılabilir), dermatoşalazis.
Kaynak: Kanski JJ. Klinik Oftalmoloji. Çeviri Ed.: Orağlı K.M. 4.Baskı. İstanbul. Nobel Tıp Kitabevi. 2001. Sf 32-33


14. Aşağıdakilerden hangisi tiroide bağlı göz hastalığında sık görülen bulgu değildir?

A) Ptozis
B) Proptozis
C) Optik nöropati
D) Kapak retraksiyonu
Yumuşak doku tutulumu, göz kapağı retraksiyonu, proptozis, kısıtlayıcı myopati, optik nöropati distiroid oftalmopatinin 5 temel klinik belirtisidir. Hastalığın gelişiminde aktif inflamatuar evre (gözler kırmızı ve ağrılı olup 3 yıl içinde remisyona girer.) ve sakin evre olarak 2 evre (ağrısız ve motilite kusurunun bulunduğu evre) tanımlanır.
Kaynak: Kanski JJ. Klinik Oftalmoloji. Çeviri Ed.: Orağlı K.M. 4.Baskı. İstanbul. Nobel Tıp Kitabevi. 2001. Sf 559, 563


15. Aşağıdakilerden hangisi preseptal sellülitte beklenen bir özellik değildir?

A) Ağrı
B) Propitozis
C) Cilt travması
D) Periorbital kızarıklık ve ödem

Proptozis daha çok orbital selülitte görülür. Benzer şekilde görme ve okuler motilite de problem yoktur. Laserasyonlar sonrası en sık etken Staf. Aureus ve beta hemolitik streptokoklardır. ÜSYE ve otitit medianın sebep olduğu uzak enfeksiyonda en sık etken H.Influenzae ve Strep. Pyogenes’tir.
Kaynak: Kanski JJ. Klinik Oftalmoloji. Çeviri Ed.: Orağlı K.M. 4.Baskı. İstanbul. Nobel Tıp Kitabevi. 2001. Sf 564


16. Aşağıdakilerden hangisi çocuklarda kapiller hemanjiom ile birliktelik göstermez?

A) Yüksek çıkışlı kalp yetmezliği
B) Kasabach-Merritt sendromu
C) Marfan sendromu
D) Maffuci sendromu
Orbitanın kapiller hemanjiomuna en sık eşlik eden durumlar; yüksek debili kapl yetmezliği, Kasabach-Merrit sendromu (trombositopeni, anemi, pıhtılaşma faktörlerinde azalma), Maffuci sendromu (enkondrom ve benze kemik lezyonları, cilt hemnjiomları)
Kaynak: Kanski JJ. Klinik Oftalmoloji. Çeviri Ed.: Orağlı K.M. 4.Baskı. İstanbul. Nobel Tıp Kitabevi. 2001. Sf 574


17. Aşağıdakilerden hangisi optik gliomlar için doğru değildir?

A) Propitozise yol açar.
B) Sıklıkla orta yaş erkeklerde görülür.
C) Optosiliyer sant ve santral retinal ven tıkanıklığı görülür.
D) Kiazma ve hipotalamusa intrakraniyal yayılım gösterebilir.
10 yaş civarında ilerleyen görme kaybıyla ortaya çıkar. Hastaların yaklaşık yarısında nörofibromatozis tip 1 vardır. Proptozisle (aksiyel karakterli) orantısız görme kaybı gelişir. Optik sinir fonksiyonunu gösteren testlerde bozulmalar görülür. Papilla önce şişmiş sonra soluk bir hal alır. Optosilier shunt damarları görülebilir. CT’de optik sinirde fusiform genişleme görülür. Tedavide eğer tümör büyümesine ait belirtiler yıllardır görülmüyorsa ve görmeler iyiyse takip yeterli olabilir. Diğer vakalarda glob korunarak eksizyon uygulanır.
Kaynak: Kanski JJ. Klinik Oftalmoloji. Çeviri Ed.: Orağlı K.M. 4.Baskı. İstanbul. Nobel Tıp Kitabevi. 2001. Sf 578-9


18. Aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi gözyaşı ve üretim yeri için doğrudur?

A) Lipid tabakası - meibomus bezleri
B) Müsin tabakası - lakrimal gland
C) Aköz tabaka - zeiss bezleri
D) Aköz tabaka - konjonktival goblet hücreleri
Göz yaşı tabakansın en ince kısmı olan lipid tabaka meibomian bezleri tarafından üretilir ve amacı düzgün bir optik yüzey sağlamak, buharlaşmayı azaltmak ve yüzeyde hidrofobik bir bariyer oluşturup kenarlarının yayılmasını engellemek ve bu sayede bütünlüğünü korumaktır. Göz yaşı tabakasının en içteki kısmı olan musin tabaka başlıca goblet hücreleri tarafından oluşturulur. Diğer iki tabakanın kornea üzerinde durmasına katkı sağlar. A vitamini eksikliği ve konjonktivanın hasarına bağlı musin eksikliğinde göz yaşı korna üzerinde duramaz. Göz yaşı tabakasının en kalın kısmını oluşturan aköz ise temel olarak konjonktivada bulunan Krause ve Wolfring bezlerinde salgılanır. Refleks salgı ise esas olarak lakrimal gland tarafından sağlanır. Göz yaşı sekresyonu normalde 1.2 ml/dk’dır. pH normalde 6.5-7.6 arasındadır. İçerdiği proteinlerin görevi yüzey gerlimini azaltmak, pH’nın düzenlenmesi, osmotik basıncın ayarlanması ve antienflamatuar etkilerdir. Refleks salgılama optik sinir ve trigeminal sinir aferentine sahiptir. Santral sinir sisteminde ise frontal lob bazal ganglionları, hipotalamus ve talamus bu aferent uyarıyı sağlar. Göz yaşında özellikle potasyum konsantrasyonu yüksektir. Seruma göre 5 kat daha fazladır. Göz yaşında Ig A, D, E, M, G bulunur ama bunlardan en çok salgılananı Ig A ve sonra da G’dir. Vernal konjonktivite ise esas olarak Ig E artar. Gözyaşındaki toplam proteinin %25’i laktoferrindir. Bu proten hem bakteriostatik, hem de bakterisitiktir.
Kaynak: Aydın P, Akova YA. Temel Göz Hastalıkları. 1. Baskı. Ankara. Güneş Kitabevi. 2001 Sf 40


19. Aşağıdakilerden hangisi gözyaşı lipit tabakası için yanlıştır?

A) Kalınlığı yaklaşık 0.1 mikrometredir.
B) Aköz tabakanın buharlaşmasını önler.
C) Göz yaşı film tabakasının yayılmasında sürfaktan olarak rol oynar.
D) IgA, lizozim ve laktoferrin gibi maddeler içerdiği için antimikrobiyal etkisi vardır.

Yaklaşık olarak 0.1-0.2 mikrometre kalınlığında olan ve gözyaşı tabakasının yaklaşık %1’ini oluşturan lipid tabaka en yüzeydeki tabakadır. Üst kapak (30-40 adet) ve alt kapakta (20-30 adet) bulunan ve ağızları kapak serbest kenarına açılan Meibomius bezlerinden salgılanır. Ayrıca bu tabaka oluşumuna Zeiss ve Moll bezleri de katkıda bulunur. Gözyaşının dışa akmasını engeller ve buharlaşmayı geciktirir. Kapakların iç tarafı ve kornea-konjonktiva arasındaki sürtünmeyi engeller. Ig A, Ig G, lizozim, interferon ve laktoferrin gibi antimikrobiyal maddeler aköz tabakada yer alır.
Kaynak: Bengisu Ü. Göz Hastalıkları. 4. Baskı. Ankara. Güneş Kitabevi. 1998 Sf 41-2


20. Aşağıdakilerden hangisi konjonktival papiller reaksiyona neden olur?

A) Viral konjonktivit
B) Bakteriyel konjonktivit
C) Klamidyal konjonktivit
D) Parinaud oküloglandüler sendrom

Papiller reaksiyon sebepleri; Kronik blefarit, bakteriyel konjonktivit, alerjik konjonktivit, superior limbik keratokonjonktivittir.
Kaynak: Kanski JJ. Klinik Oftalmoloji. Çeviri Ed.: Orağlı K.M. 4.Baskı. İstanbul. Nobel Tıp Kitabevi. 2001. Sf 67


21. Aşağıdakilerden hangisi trahom komplikasyonlarından değildir?

A) Trikiyazis
B) Epikantus
C) Skatrisyel entropiyon
D) Ciddi kornea opasifikasyonu
Trahom komplikasyonu olarak trikiyazis, entropium, konjonktival nedbelenme, korneal opasite görülebilir. Epikantus katlanmaları ise alt veya üst göz kapağından kanrusa doğru uzanan, sık görülen, bilateral, vertikal deri katlantılarıdır. Konjenitaidir. Trahom ile alakası yoktur. Psödoezotropya sebebidir. Superciliaris (kaşın üzerinden başlar), palpebralis (beyaz ırkta en sık görülen tiptir), tarsalis (doğulularda en sık görülen tiptir) ve blefarofimozis sendromuna elik eden inversus formu olarak 4 tiptir. Tedavisinde küçük lezyonlarda Y-V plasti, büyük vakalarda ise Mustarde Z-plasti uygulanır.

Kaynak: Kanski JJ. Klinik Oftalmoloji. Çeviri Ed.: Orağlı K.M. 4.Baskı. İstanbul. Nobel Tıp Kitabevi. 2001. Sf 41, 66



22. Trantas noktaları aşağıdaki hastalıklardan hangisinde görülür?

A) Keratokonus
B) Keratoglobus
C) Vernal keratokonjonktivit
D) Herpetik korneal tutulumda
Trantas noktaları büyük oranda eozinofillerden oluşan küçük, beyaz, yüzeyel noktacıklar olup, limbus bölgesinde lezyonların en üst noktasında dağınık biçimde bulunurlar. Vernal konjonktivitlerde görülürler.
Kaynak: Kanski JJ. Klinik Oftalmoloji. Çeviri Ed.: Orağlı K.M. 4.Baskı. İstanbul. Nobel Tıp Kitabevi. 2001. Sf 67-68


23. Aşağıdakilerden hangisi pterjium için yanlıştır?

A) Cerrahi sonrası nüks görülebilir.
B) Genellikle korneada orta hattı geçmez.
C) Etiyolojide ultraviyole C bandı önemli rol oynar.
D) Düzensiz korneal astigmatizmaya yol açarak görmeyi azaltabilir.

Etyolojide Ultraviyole A ve B etkili olup bu ışınları engelleyen gözlükler kullananlarda sıklığı daha azdır.
Taylor HR, West SK, Rosenthal FS et al. Corneal changes associated with chronic ultraviolet radiation. Arch Ophthalmol. 1989;107: 1481-84


24. Aşağıdakilerden hangisi bakteriyel keratit için doğru değildir?

A) Epitel defekti bulunur.
B) Üveit tabloya eşlik etmez.
C) Tedavisinde antibiyotikler kullanılır.
D) Genellikle kornea santralinde yer alır.

Bakteriyel keratitlerde toksin ve hücreler limbal damarlar yoluyla korpus siliare ve iris damarlarına ulaşarak bu dokularda septik tablolara yol açarlar. Başlangıçta endotel üzerinde prespitasyonlar olmasına rağmen sonraları bu tablo septik hipopiyona kadar ilerleyebilir.
Kaynak: Bengisu Ü. Göz Hastalıkları. 4. Baskı. Ankara. Güneş Kitabevi. 1998 Sf 81



25. Aşağıdaki topikal beta-blokörlerden hangisi bronkokonstrüktif hastalığı olanlarda diğerlerine göre ilk tercihtir?

A) Timolol
B) Levabunolol
C) Metipranolol
D) Betaksolol

Betaksololun endikasyonları arasında beraberinde solunum ylu hastalığı bulunan glokomlu hastalar yer alır. Betaksolol ve timololun karşılaştırıldığı çalışmada betaksololun pulmoner ve kardiyak parametreler üzerinde minimal etkiye sahip olduğu gösterilmiştir. Timolol, metipranol ve lavabunololde ise bu durum tam tersidir.
Kaynak: Hasıripi H. Recep ÖF. Göz ilaç rehberi. 1. Baskı. Ankara. Işık Gö Kliniği Yayınları. 2003. Sf 84-124


26. Aşağıdakilerden hangisi topikal kullanım sırasında göz içi basıncını en fazla arttırır?

A) Fluorometalon
B) Deksametazon
C) Prednisolone
D) Medrisone
dexametazon ve betametazon gibi güçlü steroidler göz içi basıncı yükselmesi konusunda diğerlerinden daha önemli etkenlerdir.
Kaynak: Kanski JJ. Klinik Oftalmoloji. Çeviri Ed.: Orağlı K.M. 4.Baskı. İstanbul. Nobel Tıp Kitabevi. 2001. Sf 207-8

27. Aşağıdaki hangi ajan konjonktivada siyah depozit birikimlerinden sorumludur?

A) Epinefrin
B) Ekotiofat
C) Pilokarpin
D) Apraklonidin
Adrenokrom depozitleri önceden glokom tedavisinde kullanlan adrenaline bağlı zararsız bir yan etkidir.
Kaynak: Kanski JJ. Klinik Oftalmoloji. Çeviri Ed.: Orağlı K.M. 4.Baskı. İstanbul. Nobel Tıp Kitabevi. 2001. Sf 245


28. Viskoelastikler için aşağıdakilerden hangisi istenmeyen bir özelliktir?

A) İzoosmotik
B) Hidrofilik ?
C) İnert
D) Saydam

Kaliteli bir viskoleastik madde; saydam olmalı, suda çözünebilmeli (hidrofilik), kolay enjekte edilip kolay uzaklaştırabilmeli, inflamatuar reaksiyon, alerji, katarakt ve kanser oluşumuna sebep olmamalı, fiziklse ve kimyasal değişikliğe uğramamalı ve yüksek viskoziteye sahip olmalıdır.
Kaynak: Özçetin H. Katarakt ve Tedavisi. 1. Baskı. İstanbul. Scala kitabevi. 2005. Sf 241

29. Kornea inervasyonundan sorumlu olan sinir aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kısa anterior silier sinir
B) Uzun anterior silier sinir
C) Kısa posterior silier sinir
D) Uzun posterior silier sinir

Kornea tamamıyla duyusal sinirler olan trigeminusun oftalmik dalından gelen uzun posterior silier sinirler ile inerve olur.
Kaynak: Bengisu Ü. Göz Hastalıkları. 4. Baskı. Ankara. Güneş Kitabevi. 1998 Sf 72


30. Normal aköz hümör üretim hızı için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) 2 µl/dk
B) 6 µl/dk
C) 8 µl/dk
D) 10 µl/dk

Humör aköz üretim hızı dakikada 2.5 mikrolitredir. (sabah 3.0, ögle sonu 2.7 ve gece 1.2 mikrolitre/dakika)
Kaynak: Özçetin H. Klinik göz Hastalıkları. 1. Baskı. İstanbul. Nobel Tıp Kitabevleri. 2003. Sf 138



31. Retina pigment epiteli için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) A vitamini izomerizasyonuna katılır.
B) Kan retina bariyerine katkıda bulunur.
C) Sensoriyal retinanın adezyonuna katkıda bulunur.
D) Bazal yüzeydeki Na-K pompası interfotoreseptör matriksteki ion gradientinin devamını sağlar.


KAYNAKLI BİLGİ ARAŞTIRILIYOR...

32. Aşağıdakilerden hangi şıkta ilaç- etki mekanizması ikilisi doğru verilmiştir?

A) Kromolin sodyum-NSAI
B) Diklofenak-Antihistaminik
C) Lodoxamid-Mast hücre inhibitörü
D) Levokabastin-Prostaglandin inhibitörü
Antazolin, nafazolin, olopatadin, spaglumat, tetrahidrazolin, lodoksamid trometamin ve kromoglikat (kromolin sodyum) bir mast hücre inhibitörüdür.

Kaynak: Hasıripi H. Recep ÖF. Göz ilaç rehberi. 1. Baskı. Ankara. Işık Gö Kliniği Yayınları. 2003. Sf 140-50


33. Lens hangi emriyonik dokudan gelişir?

A) Mezoderm
B) Nöral krest
C) Nöral ektoderm
D) Yüzey ektodermi

Lens yüzey ektodermi kökenlidir.
Kaynak: Bengisu Ü. Göz Hastalıkları. 4. Baskı. Ankara. Güneş Kitabevi. 1998 Sf 123

34. Aşağıdakilerden hangisi hyaloid vasküler sistem kalıntılarından değildir?

A) Korneal lökom
B) Mittendorf noktası
C) Bergmeister papillası
D) Persistan pupiller membran



KAYNAKLI BİLGİ ARAŞTIRILIYOR...

35. Retinanın hangi kısmı en son vaskülarize olur?

A) Ekvator
B) Arka kutup
C) Nazal perifer
D) Temporal perifer
Retina gebeliğin 4. ayına kadar hiç vasküler yapı bulundurmayan tek dokudur. Bu anda sonra optik diskteki hyaloid damarlardan köken alan damarlar perifere doğru uzanırlar. Bu damarlar gebeliğin 8. ayından itibaren nazal perifere ulaşsalar da temporal perifere uzanmaları postnatal 1. ayı bulur.
Kaynak: Kanski JJ. Klinik Oftalmoloji. Çeviri Ed.: Orağlı K.M. 4.Baskı. İstanbul. Nobel Tıp Kitabevi. 2001. Sf 501


36. Troklear sinir aşağıdaki yapılardan hangisinden geçer?

A) Optik kanal ?
B) İnfraorbital foramen
C) Inferior orbital fissür
D) Superior orbital fissür
Troklera sinir fasikülusu akuaduktus etrafında kıvrılır ve anterior meduller velumda çaprazlaşır. Sinir kökü beyin sapını dorsal satıhtan, inferior kollikulusun tam kaudal tarafından terk eder. Sonra aynen oculomotor sinir gibi posterior serebral arter ile superior serebellar arter arasından geçer. Buradan durayı deler ve kavernöz sinüse girer. Kavernöz sinüste oculomotor sinirin lateral ve inferiorundan ve trigeminalin oftalmik dalı üzerinden yoluna devam eder. Kavernöz sinüsün ön kısmında yükselir ve Zinn halkasının üzerinden superior orbital fissürden geçer. Klinik açıdan nukleer, fasiküler ve periferik felçleri ayırmak mümkün değildir.
Kaynak: Kanski JJ. Klinik Oftalmoloji. Çeviri Ed.: Orağlı K.M. 4.Baskı. İstanbul. Nobel Tıp Kitabevi. 2001. Sf 622-3


37. Aşağıdakilerden hangisi gerçek bir bazal membran değildir?

A) Lens kapsülü
B) Bruch membranı
C) Bowman membranı
D) Descemet membranı
Bowman tabakası stromanın yüzeyel katını temsil eden aselüler bir yapı olup membran terimi daha çok ışık mikroskupu dönemlerinden kalam bir terimdir.
Kaynak: Kanski JJ. Klinik Oftalmoloji. Çeviri Ed.: Orağlı K.M. 4.Baskı. İstanbul. Nobel Tıp Kitabevi. 2001. Sf 96
Kaynak: Bengisu Ü. Göz Hastalıkları. 4. Baskı. Ankara. Güneş Kitabevi. 1998 Sf 71




38. +3.00+2.25x60° gözlük numarası olan bir kişinin eğer tüm astigmatizması korneal ise, keratometre değeri hangisi olmalıdır?

A) 38.50Dx120°, 43.75Dx30°
B) 40.00Dx60°, 42.25Dx150°
C) 45.75Dx30°, 48.00Dx120°
D) 41.25Dx150°, 43.50Dx60°

KAYNAKLI BİLGİ ARAŞTIRILIYOR...

39. Tek taraflı afak olan bir göze kontakt lens ile düzeltme yapıldığında, emetrop olan diğer göz ile karşılaştırıldığında kontak lens yaklaşık olarak ne kadarlık bir magnifikasyona neden olur?

A) % 6
B) % 16
C) % 20
D) % 25

KAYNAKLI BİLGİ ARAŞTIRILIYOR...

40. Gözlük camlarındaki antirefle kaplama hangi optik prensibe göre çalışır?

A) Koherens
B) İnterferans
C) Difraksiyon
D) Polarizasyon
KAYNAKLI BİLGİ ARAŞTIRILIYOR...
alıntıdır...

Konu drblood tarafından (10-29-2010 Saat 22:56 ) değiştirilmiştir.
drblood isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

     

Alt 10-29-2010, 22:57   #2
drblood
Popüler Üye
 
drblood - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 23.11.09
Mesajlar: 1.981
Tecrübe Puanı: 593
drblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond repute
Standart Göz Hastalıkları Başasistan Sınavı Soru ve Cevapları

41. Kapalı kafa travması sonrası en sık hasar gören kranial sinir hangisidir?



A) III

B) II

C) IV

D) VI



Troklear sinir uzun seyri buluna bir sinir olduğundan kafa travmalarından çok sıklıkla etkilenir.



Kaynak: türk oftalmoloji derneği. Nörooftalmoloji. 2005. Ankara. Sf 247



42. Aşağıdakilerden hangisi konjenital horner sendromunun bir bulgusudur?



A) İris heterokromisi

B) Miotik pupil

C) Fasial asimetri

D) Unilateral epifora

Horner sendromunda; müller kasında zayıflama sonucu hafif derecede pitozis oluşur. İnferior tarsal kastaki zayıflığa bağlı olarak alt kapak eleve olur. Dilatatasyonda problem olduğundan myozis gelişir. Pupilla yavaş dilate olur. Işık ve yakına karşı pupiller reaksiyonlar normaldir. Terlemede azalma görülür. (sadece superior servikal ganglion altında bulunan lezyonlarda ipsilateral olarak görülür.) konjenital (ve uzun süreli akiz) vakalarda heterokromi görülür. Kokain ve hidroksiamfetamin ile tanı ve ayırıcı tanı yapılır. Kokain damlatıldığında tutula göz dilate olmaz. Preganglionik lezyonlarda hidroksiamfetamine yanıt olarak her iki pupilla da dilate olurken post ganglionik lezyonlarda tutlan göz dilate olmaz.

Kaynak: Kanski JJ. Klinik Oftalmoloji. Çeviri Ed.: Orağlı K.M. 4.Baskı. İstanbul. Nobel Tıp Kitabevi. 2001. Sf 612



43. Psödoeksfolyasyon sendromunda açı muayenesinde görülen pigment hattının adı aşağıdakilerden hangisidir?



A) Stocker hattı

B) Flecher hattı

C) Sampaolesi hattı

D) Hudson-Stahli hattı

Psödoeksfoliasyon sendromunda pigmentler trabekulumda inferiorda en yoğun olacak şekilde yama tarzında bir dağılım gösterirler. Schwalbe hattı üzerinde veya önünde taraksı biçimde kesik kesik bir band oluşturmuş durumdaki pigmenter yerleşim Sampaolessi bulgusu olarak adlandırılır ve neredeyse psödoeksfoliasyon sendromu tanısı koydurabilecek bir bulgudur.

Kaynak: Kanski JJ. Klinik Oftalmoloji. Çeviri Ed.: Orağlı K.M. 4.Baskı. İstanbul. Nobel Tıp Kitabevi. 2001. Sf 218-9



44. Aşağıdaki hangi glokom tipinde periferik lazer iridoplastinin tedavide yeri vardır?



A) Fakomorfik glokom

B) Plato iris sendromu

C) Pupil bloğu glokomu

D) Neovasküler glokom



Plato iris sendromu durumlarında periferik LASER iridotomi açıldıktan sonra%1 lik pilokarpin damlaları kullanılarak takip edilir.

Kaynak: Kanski JJ. Klinik Oftalmoloji. Çeviri Ed.: Orağlı K.M. 4.Baskı. İstanbul. Nobel Tıp Kitabevi. 2001. Sf 217







45. Aşağıdaki hangi glokom tipi, genç erişkinlerde tek taraflı glokom atakları, açık açı, keratit presipitatlar ve hücre reaksiyonu ile karakterizedir?



A) Fakolitik glokom

B) Psödoeksfoliatif glokom

C) Cogan Reese sendromu

D) Posner-Schlossman sendromu



Glokmasiklitik kriz’de denilen Posner-Schlosman sendrom unda hafif anterior üveit mevcut olup bu sırada muhtemelen trabekülite bağlı olarak göz içi basıncı 40-80 mmHg gibi değerlere yükselir. Erkeklede sık görülür ve hastaların %40’ında HLA Bw54 pozitiftir. Semptom olarak korneal ödeme bağlı olarak ışıklar etrafında haleler görülebilir. Ama ağrı ve konjesyon nadirdir. Atak genelde tek taraflı olsa da iki göz farklı zamanalarda tutulabilir. Nadir vakalarda göz içi basıncı kronik olarak yüksek kalır ve buna bağlı optik disk ve görme alanı bulgularına rastlanabilir. Akut hecme sırasında yüksek göz iç basıncı, keratik prespitat,aközde hücreler ve gözde minimal injeksiyo gözlenir. Tedavide topikal sterodidler, aköz baskılayıcılar ve oral indometazin verilebilir.

Kaynak: Kanski JJ. Klinik Oftalmoloji. Çeviri Ed.: Orağlı K.M. 4.Baskı. İstanbul. Nobel Tıp Kitabevi. 2001. Sf 227-8



46. 1- Latanoprost

2- Dichlorphenamide

3- Mannitol

4- Pilocarpine

Yukarıdaki ilaçlardan hangileri aköz üretimini düşürmeden göz içi basıncını düşürmektedir?



A) 1, 3, 4 ?

B) 2, 3, 4

C) 3, 4

D) 2, 3

Latanoprost uveoskleral dışa akımı artırır. Pilokarpin dışa akımı arttırır ama aynı zamanda üretimi de azaltır. Mannitol yine göz içinden sıvıyı çekerek etki gösterir.

Kaynak: Hasıripi H. Recep ÖF. Göz ilaç rehberi. 1. Baskı. Ankara. Işık Gö Kliniği Yayınları. 2003. Sf 102-24







47. Aşağıdaki hangi görme alanı defekti glokom için tipik değildir?



A) Nazal step

B) Altitüdinal defekt

C) Arkuat defekt

D) Parasantral skotom



Glokomda tipik olan görme alanı defektleri; arkuat, izole parasantral ve nazal basamak tipidir.

Kaynak: Kanski JJ. Klinik Oftalmoloji. Çeviri Ed.: Orağlı K.M. 4.Baskı. İstanbul. Nobel Tıp Kitabevi. 2001. Sf 204







48. Aşağıdaki hangi glokom tipinde iris-kornea açısı ve ön kamara derinliği genellikle artmıştır?



A) Psödoeksfoliatif glokom

B) Plato iris sendromu

C) Pigmenter glokom

D) İnfantil glokom

Pigmenter glokomda oldukça derin bir ön kamara vardır.





Kaynak: Kanski JJ. Klinik Oftalmoloji. Çeviri Ed.: Orağlı K.M. 4.Baskı. İstanbul. Nobel Tıp Kitabevi. 2001. Sf 220







49. Otomatik görme alanı testi sırasında cihaz hastanın kör noktasına ışık gönderir ve hasta düğmeye basarsa, hastanın cevabı ne olarak kaydedilir?



A) False pozitif

B) False negatif

C) Fiksasyon kaybı

D) Kısa dönem dalgalanma



Glokom için terminoloji ve rehber 2. Baskı Bölüm 1-26/27 AGC



50. İridokornealendotelyal sendrom komponentleri hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?



A) Axenfeld sendromu-Chandler sendromu-progresif iris atrofisi

B) Chandler sendromu-progresif iris atrofisi-cogan reese sendromu

C) Rieger sendromu-Chandler sendromu- cogan reese sendromu

D) Axenfeld-Rieger sendromu-iris nevüs sendromu-progresif iris atrofisi

İridokorneal endotelyal sendrom (ICE), tipik olarak kadınlarda ve tek gözde görülür. Sıklıkla üst üste binen 3 klinik durumdan oluşur. Bunlar; progressif iris atrofisi, Cogan-Reese (iris nevüs)sendromu ve Chandler sendromudur. Hepsinde ortak nokta açı ve iris ön yüzeyine göç etme yeteneğine haiz anormal korneal endotel tabakanın varlığıdır. Açıdaki bu doku kontrakte olarak açıyı sineşial açı kapanması formunda kapatır ve nihayetinde glokom meydana gelir. Kornea dekompensasyonu da gelişebilir. Etyolojide HSV suçlanmaktadır. Tedavilerinde glokom varsa tıbbi tedavi verilir. Tıbbi tedaviden fayda görmeyenlerde antimetabolitle kombine trabekülektomi yapılsa da başarısızlık şansı yüksektir. Çoğu vakada suni filtrasyon shuntlarına gerek duyulur.

Kaynak: Kanski JJ. Klinik Oftalmoloji. Çeviri Ed.: Orağlı K.M. 4.Baskı. İstanbul. Nobel Tıp Kitabevi. 2001. Sf 232-4
drblood isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-29-2010, 22:59   #3
drblood
Popüler Üye
 
drblood - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 23.11.09
Mesajlar: 1.981
Tecrübe Puanı: 593
drblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond reputedrblood has a reputation beyond repute
Standart Nisan 2010 dönemi başasistanlık sınav soruları

NİSAN 2010 DÖNEMİ BAŞASİSTANLIK SINAV SORULARI



1. Aşağıdakilerden hangisi görme alanında santral skotoma neden olmaz?

A) Leber hastalığı
B) Nodüler episkleritis
C) Toksik optik nöropati
D) Optik sinir kompresyonu


2. Lish nodülleri aşağıdakilerden hangisinde görülür?

A) Sifiliz
B) Lepra
C) Brusella
D) Nörofibromatozis tip 1


3. Tillaux spiralinde hangi kasın yapışma yeri limbusa en uzaktır?

A) Üst rektus
B) İç rektus
C) Alt rektus
D) Dış rektus


4. Fluoresein fundus anjiografide da foveal avasküler zona 200 mikrondan yakın, ancak henüz foveal avasküler zonu tutmamış koroidal neovaskülerizasyon nasıl isimlendirilir?

A) Ekstrafoveal
B) Jukstafoveal
C) Subfoveal
D) Retinal


5. Goldmann aplanasyon tonometresi aşağıdakilerden hangisine göre çalışmaktadır?

A) ALincoff kuralı
B) BSchering kuralı
C) İmbert-Fick kanunu
D) Yüzey gerilimi kanunu


6. Aşağıdakilerden hangisi orbita tabanını oluşturan kemiklerden birisi değildir?

A) Zigomatik kemik
B) Maksillar kemik
C) Palatin kemik
D) Sfenoid kemiğin küçük kanadı


7. Fotostres test için hangisi doğrudur?

A) Makülopatilerde testte uzama olur, optik nöropatilerde olmaz.
B) Optik nöropatilerde testte uzama olur, makülopatilerde olmaz.
C) Hem makülopatilerde hem de optik nöropatilerde uzama olur.
D) Makülopatilerde testte kısalma, optik nöropatilerde sürede uzama olur.


8. Aşağıdaki durumlardan hangisinde indosiyanin yeşili anjiografi çekimi sıklıkla gerekmez?

A) Bruch membran kırıklarında
B) Polipoid koroidal vaskülopati
C) Kronik santral seröz retinopati
D) Yaşa bağlı maküler dejenerasyon, klasik tip koroidal neovaskülerizasyon


9. Alport sendromu için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Katarakt
B) Anterior lentikonus
C) Anormal elektroretinografi bulguları
D) Periferik retinada genis benekler ve perimaküler noktasal benekler


10. Sıklıkla X’e bağlı resesif kalıtım, erkek cinsi tercih, normal göz içi basıncı, kornea çapı 13mm ve üzerinde,yüksek miyopi ve astigmatizma, trabeküler hiperpigmentasyon, Krukenberg çizgisi, iris transillüminasyon defekti, lens sublüksasyonu bulguları olan hastada en olası tanı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Megalokornea
B) Konjenital glokom
C) Pigmenter glokom
D) Keratoglobus


11. Aşağıdakilerden hangisinde madarozis görülmez?

A) Miksödem
B) Edinsel sifiliz
C) Marfan sendromu
D) Sistemik lupus eritematozus


12. Aşağıdakilerden hangisinde aponevrotik kökenli ptozis görülür?

A) Myastenia gravis
B) Oküler miyopati
C) Miyotonik distrofi
D) Postoperatif ptozis


13. Aşağıdakilerden hangisinde sıklıkla psödoptozis görülmez?

A) Diabetes mellitüs
B) İpsilateral hipotropyada
C) Kontrlateral kapak retraksiyonunda
D) Ön segment protezli gözde kapak desteği yokluğunda


14. Aşağıdakilerden hangisi tiroide bağlı göz hastalığında sık görülen bulgu değildir?

A) Ptozis
B) Proptozis
C) Optik nöropati
D) Kapak retraksiyonu


15. Aşağıdakilerden hangisi preseptal sellülitte beklenen bir özellik değildir?

A) Ağrı
B) Propitozis
C) Cilt travması
D) Periorbital kızarıklık ve ödem


16. Aşağıdakilerden hangisi çocuklarda kapiller hemanjiom ile birliktelik göstermez?

A) Yüksek çıkışlı kalp yetmezliği
B) Kasabach-Merritt sendromu
C) Marfan sendromu
D) Maffuci sendromu


17. Aşağıdakilerden hangisi optik gliomlar için doğru değildir?

A) Propitozise yol açar.
B) Sıklıkla orta yaş erkeklerde görülür.
C) Optosiliyer sant ve santral retinal ven tıkanıklığı görülür.
D) Kiazma ve hipotalamusa intrakraniyal yayılım gösterebilir.


18. Aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi gözyaşı ve üretim yeri için doğrudur?

A) Lipid tabakası - meibomus bezleri
B) Müsin tabakası - lakrimal gland
C) Aköz tabaka - zeiss bezleri
D) Aköz tabaka - konjonktival goblet hücreleri


19. Aşağıdakilerden hangisi gözyaşı lipit tabakası için yanlıştır?

A) Kalınlığı yaklaşık 0.1 mikrometredir.
B) Aköz tabakanın buharlaşmasını önler.
C) Göz yaşı film tabakasının yayılmasında sürfaktan olarak rol oynar.
D) IgA, lizozim ve laktoferrin gibi maddeler içerdiği için antimikrobiyal etkisi vardır.


20. Aşağıdakilerden hangisi konjonktival papiller reaksiyona neden olur?

A) Viral konjonktivit
B) Bakteriyel konjonktivit
C) Klamidyal konjonktivit
D) Parinaud oküloglandüler sendrom


21. Aşağıdakilerden hangisi trahom komplikasyonlarından değildir?

A) Trikiyazis
B) Epikantus
C) Skatrisyel entropiyon
D) Ciddi kornea opasifikasyonu


22. Trantas noktaları aşağıdaki hastalıklardan hangisinde görülür?

A) Keratokonus
B) Keratoglobus
C) Vernal keratokonjonktivit
D) Herpetik korneal tutulumda


23. Aşağıdakilerden hangisi pterjium için yanlıştır?

A) Cerrahi sonrası nüks görülebilir.
B) Genellikle korneada orta hattı geçmez.
C) Etiyolojide ultraviyole C bandı önemli rol oynar.
D) Düzensiz korneal astigmatizmaya yol açarak görmeyi azaltabilir.


24. Aşağıdakilerden hangisi bakteriyel keratit için doğru değildir?

A) Epitel defekti bulunur.
B) Üveit tabloya eşlik etmez.
C) Tedavisinde antibiyotikler kullanılır.
D) Genellikle kornea santralinde yer alır.


25. Aşağıdaki topikal beta-blokörlerden hangisi bronkokonstrüktif hastalığı olanlarda diğerlerine göre ilk tercihtir?

A) Timolol
B) Levabunolol
C) Metipranolol
D) Betaksolol


26. Aşağıdakilerden hangisi topikal kullanım sırasında göz içi basıncını en fazla arttırır?

A) Fluorometalon
B) Deksametazon
C) Prednisolone
D) Medrisone


27. Aşağıdaki hangi ajan konjonktivada siyah depozit birikimlerinden sorumludur?

A) Epinefrin
B) Ekotiofat
C) Pilokarpin
D) Apraklonidin


28. Viskoelastikler için aşağıdakilerden hangisi istenmeyen bir özelliktir?

A) İzoosmotik
B) Hidrofilik

C) İnert
D) Saydam


29. Kornea inervasyonundan sorumlu olan sinir aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kısa anterior silier sinir
B) Uzun anterior silier sinir
C) Kısa posterior silier sinir
D) Uzun posterior silier sinir


30. Normal aköz hümör üretim hızı için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) 2 µl/dk
B) 6 µl/dk
C) 8 µl/dk
D) 10 µl/dk


31. Retina pigment epiteli için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) A vitamini izomerizasyonuna katılır.
B) Kan retina bariyerine katkıda bulunur.
C) Sensoriyal retinanın adezyonuna katkıda bulunur.
D) Bazal yüzeydeki Na-K pompası interfotoreseptör matriksteki ion gradientinin devamını sağlar.


32. Aşağıdakilerden hangi şıkta ilaç- etki mekanizması ikilisi doğru verilmiştir?

A) Kromolin sodyum-NSAI
B) Diklofenak-Antihistaminik
C) Lodoxamid-Mast hücre inhibitörü
D) Levokabastin-Prostaglandin inhibitörü


33. Lens hangi emriyonik dokudan gelişir?

A) Mezoderm
B) Nöral krest
C) Nöral ektoderm
D) Yüzey ektodermi



34. Aşağıdakilerden hangisi hyaloid vasküler sistem kalıntılarından değildir?

A) Korneal lökom
B) Mittendorf noktası
C) Bergmeister papillası
D) Persistan pupiller membran


35. Retinanın hangi kısmı en son vaskülarize olur?

A) Ekvator
B) Arka kutup
C) Nazal perifer
D) Temporal perifer


36. Troklear sinir aşağıdaki yapılardan hangisinden geçer?

A) Optik kanal
B) İnfraorbital foramen
C) Inferior orbital fissür
D) Superior orbital fissür


37. Aşağıdakilerden hangisi gerçek bir bazal membran değildir?

A) Lens kapsülü
B) Bruch membranı
C) Bowman membranı
D) Descemet membranı


38. +3.00+2.25x60° gözlük numarası olan bir kişinin eğer tüm astigmatizması korneal ise, keratometre değeri hangisi olmalıdır?

A) 38.50Dx120°, 43.75Dx30°
B) 40.00Dx60°, 42.25Dx150°
C) 45.75Dx30°, 48.00Dx120°
D) 41.25Dx150°, 43.50Dx60°


39. Tek taraflı afak olan bir göze kontakt lens ile düzeltme yapıldığında, emetrop olan diğer göz ile karşılaştırıldığında kontak lens yaklaşık olarak ne kadarlık bir magnifikasyona neden olur?

A) % 6
B) % 16
C) % 20
D) % 25


40. Gözlük camlarındaki antirefle kaplama hangi optik prensibe göre çalışır?

A) Koherens
B) İnterferans
C) Difraksiyon
D) Polarizasyon


41. Kapalı kafa travması sonrası en sık hasar gören kranial sinir hangisidir?

A) III
B) II
C) IV
D) VI


42. Aşağıdakilerden hangisi konjenital horner sendromunun bir bulgusudur?

A) İris heterokromisi
B) Miotik pupil
C) Fasial asimetri
D) Unilateral epifora


43. Psödoeksfolyasyon sendromunda açı muayenesinde görülen pigment hattının adı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Stocker hattı
B) Flecher hattı
C) Sampaolesi hattı
D) Hudson-Stahli hattı


44. Aşağıdaki hangi glokom tipinde periferik lazer iridoplastinin tedavide yeri vardır?

A) Fakomorfik glokom
B) Plato iris sendromu
C) Pupil bloğu glokomu
D) Neovasküler glokom


45. Aşağıdaki hangi glokom tipi, genç erişkinlerde tek taraflı glokom atakları, açık açı, keratit presipitatlar ve hücre reaksiyonu ile karakterizedir?


A) Fakolitik glokom
B) Psödoeksfoliatif glokom
C) Cogan Reese sendromu
D) Posner-Schlossman sendromu

46. 1- Latanoprost
2- Dichlorphenamide
3- Mannitol
4- Pilocarpine
Yukarıdaki ilaçlardan hangileri aköz üretimini düşürmeden göz içi basıncını düşürmektedir?

A) 1, 3, 4
B) 2, 3, 4
C) 3, 4
D) 2, 3


47. Aşağıdaki hangi görme alanı defekti glokom için tipik değildir?

A) Nazal step
B) Altitüdinal defekt
C) Arkuat defekt
D) Parasantral skotom


48. Aşağıdaki hangi glokom tipinde iris-kornea açısı ve ön kamara derinliği genellikle artmıştır?

A) Psödoeksfoliatif glokom
B) Plato iris sendromu
C) Pigmenter glokom
D) İnfantil glokom


49. Otomatik görme alanı testi sırasında cihaz hastanın kör noktasına ışık gönderir ve hasta düğmeye basarsa, hastanın cevabı ne olarak kaydedilir?

A) False pozitif
B) False negatif
C) Fiksasyon kaybı
D) Kısa dönem dalgalanma


50. İridokornealendotelyal sendrom komponentleri hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?

A) Axenfeld sendromu-Chandler sendromu-progresif iris atrofisi
B) Chandler sendromu-progresif iris atrofisi-cogan reese sendromu
C) Rieger sendromu-Chandler sendromu- cogan reese sendromu
D) Axenfeld-Rieger sendromu-iris nevüs sendromu-progresif iris atrofisi


51. Goldman aplanasyon tonometresi ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) Düzleştirilen alanın çapı 3.06 mm’dir.
B) Gözyaşı filmi, aplanasyonun gücünü arttıran yüzey tansiyonunu oluşturur.
C) Düşük skleral rijidite olan gözlerde göz içi basıncı tahmin edilenden daha fazla olma eğilimindedir.
D) Kornea, gözyaşı filmindeki yüzey tansiyonu etkisini dengeleme eğiliminde olan deformasyona direnç gösterir.


52. Oküler hipertansiyon tedavi çalışması ile ilgili olarak hangisi doğrudur?

A) Glokoma dönüşüm oranı, iki grupta da benzerdir.
B) Tedavi edilen gruptaki göz içi basınç düşmesi yaklaşık % 22,5’tir.
C) Glokoma dönüşen hastalar arasındaki en sık bulgu optik sinir hemorajisidir.
D) % 20’lik göziçi basın düşürülmesi hedefi, 5 yıllık izlemde tek ilaçla tüm hastalarda başarılmıştır.



53. Otomatik perimetre ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Farklı lokalizasyonlarda eşik hassasiyetini değerlendirmek için sıklıkla merdiven stratejilerini kullanmaktadır.
B) Glokomatöz görme kaybının tespiti için faydalı olmakla beraber kaybın progresyonunun değerlendirilmesi için faydalı değildir.
C) Güvenilir sonuçlar elde etmek için en az 5 mm pupilla çapı gereklidir.
D) Manüel perimetri ile sık oluşan mercek kenarı artefaktını önler.


54. Ön kamara açı pigmentasyonu ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Pigmentasyon genellikle yaşla birlikte artar.
B) Azalmış pigmentasyon travma ve hifema sonrası yaygın olarak görülür.
C) Sampaolesi hattı schwalbe hattının anterioruna pigment depolanması ile karakterizedir.
D) Psödoeksfolyasyon ve pigment dispersiyon sendromunun her ikisinde de artmış açı pigmentasyonu vardır.

55. Ven dal tıkanıklığı nedeniyle panretinal fotokoagülasyon yapılan hastada lazer işlemi sonrasında kornea ödemli, iriste neovaskülarizasyon var ve GİB 50 mm Hg ise tedavide aşağıdakilerden hangisi tercih edilmez?

A) Atropin
B) Dorzolamid
C) Pilocarpin
D) Apraclonidin


56. Aşağıdakilerden hangisi trabekülektomi sonrası ortaya çıkan suprakoroidal hemoraji için bir risk faktörü değildir?

A) Hipermetropi
B) İleri yaş
C) Hipotoni
D) Afaki


57. Genel anestezi için kullanılan ilaçlardan hangisi göz içi basıncını yükseltir?

A) Halothane
B) Valium
C) Ketamine
D) Phenobarbitol


58. Primer konjenital glokomda, kornea ödemli ise tedavide hangi cerrahi yöntem ilk tercihtir?

A) Gonyotomi
B) Trabekülotomi
C) Trabekülektomi+MMC
D) Siklofotokoagülasyon


59. Silikon yağı kullanılarak retina dekolman tamiri yapılan diabetik bir hastada yapılacak olan periferik iridektomi ile ilgili hangisi doğrudur?

A) Iris neovaskülarizasyonundan kaynaklanabilecek pupiller bloğu önler.
B) Göze ışık girişi için ihtiyaç olan alternatif bir yol sağlar.
C) Silikon yağına bağlı olabilecek pupiller bloğu önler.
D) Periferik iridektomi superiordan yapılmalıdır.


60. Lazer trabeküloplasti gibi lazer işlemlerinden sonra en sık görülen komplikasyonlardan biri olan geçici GİB yükselmesini önlemek için hangi ajan tercih edilir?

A) Brimonidin
B) Timolol
C) Latanoprost
D) Dorzolomid


61. Santral seröz korioretinopati için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Aynı gözde veya diğer gözde tekrarlayan ataklar görülebilir.
B) Hastalık sıklıkla perioküler veya oral kortikosteroidlerle daha iyi hâle gelir.
C) FFA’ da hastalığın erken fazında tipik olarak hiperflorasan pin-point derin genişleyen nokta görülür.
D) Bu durum genellikle maküladaki subretinal sıvının aylar içinde çekildiği kendini sınırlayan bir durumdur.


62. 82 yaşında erkek hasta akut eksudatif yaşa bağlı maküla dejenerasyonu semptom ve bulguları ile geldi. Flöresein anjiyografide predominant klasik subfoveal koroid neovaskülarizasyonu (KNV) izlendi. Kontrollü klinik çalışmalarda en iyi görme keskinliği için hangi tedavi seçeneği seçilmelidir?

A) KNV’yi kaplayacak şekilde kripton kırmızı lazer ile fotokoagülasyon
B) İntravitreal triamsinolon ile kombine fotodinamik tedavi
C) İntravitreal ranibizumab enjeksiyonu
D) Fotodinamik tedavi


63. 75 yaşında kadın ani görme kaybı, 4 kadranda intraretinal hemorajiler, maküler ödem ve dilate, kıvrımları artmış retinal venler ile geldi. Bu hasta için aşağıdakilerden hangisinin yapılması doğrudur?

A) Bu tanıyı alan daha genç hastalara grid fotokoagülasyon yapılmalıdır.
B) Neovaskülarizasyondan korunmak için panretinal fotokoagülasyon acilen yapılmalıdır.
C) Eğer iris neovaskülarizasyonu varsa acilen panretinal fotokoagülasyon yapılmalıdır.
D) Grid fotokoagülasyon maküler ödemi önemli ölçüde azaltacak ve görme keskinliğini arttıracaktır.



64. Aşağıdaki hastalıkların hangisinde koroid neovaskülarizasyonu bir sekel olarak gelişmez?

A) Presumed oküler histoplasmosis sendromu
B) Koroid rüptürü
C) Dejeneratif miyopi
D) Commotio retina


65. Juvenil X’e bağlı retinoskiziste retina ayrılması aşağıdaki tabakalardan hangisinde olur?

A) Sinir lifi tabakası
B) Dış pleksiform tabaka
C) RPE ve Bruch membranı arası
D) RPE ve fotoreseptör dış segmentleri arası


66. Retinal ven dal tıkanıklığı çalışması ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi en doğrudur?

A) Argon lazer fotokoagülasyon sadece retinal neovaskülarizasyon varlığında yararlıdır.
B) Argon lazer retinal ödem olan alanlara fokal olarak ugulanır.
C) Argon lazer fotokoagülasyon sadece diabetik retinopatide faydalıdır.
D) Lazer tedavisi vitreus hemorajisi riskini belirgin olarak azaltır.


67. Prematüre retinopatisinde, artı hastalığı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A) Pozitif prognostik göstergedir.
B) Hastalığın hızlı ilerlediğinin göstergesidir.
C) Acil transskleral kryoterapi için endikasyondur.
D) Ekstraretinal fibrovasküler proliferasyon varlığını gösterir.


68. Yaşa bağlı maküla dejenerasyonlu bir hastada hangi tip druzen koroid neovaskülarizasyonu oluşumu ile en çok ilgilidir?

A) Yumuşak
B) Bazal laminar
C) Sert
D) Kalsifik


69. Retina altı kanaması ve koroid melanomu arasındaki ayırım için en iyi test aşağıdakilerden hangisidir?

A) B-tarama ultrason
B) ERG
C) A-tarama ultrason
D) Floresein anjiyografi


70. Yaşa bağlı göz hastalığı çalışması ile ilgili hangisi yanlıştır?

A) Destekleyici tedavi katarakt gelişimini etkilememektedir.
B) Çalışmada destekleyici tedavi olarak C ve E vitamini ile beta-karoten, çinko ve bakır verilmiştir.
C) Destekleyici tedavi düşük riskli yaşa bağlı maküla dejenerasyonu hastaları için görme kaybı riskini azaltmada faydalıdır.
D) Sigara kullananlarda yüksek doz beta-karoten kullanımı ile ilişkili artmış akciğer kanseri riski nedeniyle dikkat edilmelidir.


71. Gözün refraktif gücüne en fazla katkıda bulunan hangisidir?

A) Lens
B) Vitreus
C) Aköz hümör
D) Gözyaşı film tabakası ve kornea


72. Ortalama merkezi kornea kalınlığı ne kadardır?

A) 450
B) 475
C) 550
D) 600


73. Aşağıdaki konjonktivit türlerinden hangisi bir kontak lens komplikasyonudur?

A) Dev papiller konjonktivit
B) Fliktenüler konjonktivit
C) Herpetik konjonktivit
D) Vernal konjonktivit


74. Aşağıdakilerden hangisi terapötik kontak lens kullanma endikasyonlarından biri değildir?

A) Tekrarlayıcı korneal erozyon sendromu
B) Travmatik epitel defektleri
C) Büllöz keratopati
D) Herpetik keratit


75. Kornea verticillata tablosuna neden olmayan hangisidir?

A) Amiodarone
B) Lityum
C) Klorokin
D) İndometazin


76. Duane sendromunu aşağıdaki hangi yapının gelişimsel anamolisinden kaynaklanmaktadır?

A) Motor son plak
B) Troklear nükleus
C) Abducens nükleusu
D) Okülomotor nükleus


77. Normal fundus muayenesi ve arayıcı göz hareketlerine sahip bir süt çocuğunda tanı için en uygun test hangisidir?

A) VEP
B) ERG
C) EOG
D) OKN


78. Alt oblik kas en fazla hangi prosedürle güçsüzleştirilir?


A) Disinsersiyon
B) Geriletme
C) Miyotomi
D) Anteriorizasyon


79. İnfantil ezotropyada hangisi görülmez?

A) DVD
B) Ambliyopi
C) Çapraz fiksasyon
D) Üst obliğin çok çalışması


80. Panum bölgesine göre, fizyolojik diplopi hangi noktada olur?

A) Panum içinde
B) Panum önünde
C) Horopter üzerinde
D) Panum bölgesinde diplopi olmaz.


81. 3 basamak testinde sağa bakışta ve sola baş eğilmesiyle kötüleşen primer pozisyonda sol hipertropya varsa, en iyi cerrahi yöntem hangisidir?

A) Sağ alt rektus rezeksiyonu
B) Sağ üst obliğin katlanması
C) Sol alt obliğin zayıflatılması
D) Sol alt rektusun geriletilmesi


82. A patern ezotropyada kas transpozisyonu ile ilgili en iyi tedavi hangisidir?

A) Yukarı transpozisyon ile iç rektusun kısaltılması
B) Aşağı transpozisyon ile iç rektusun geriletilmesi
C) Aşağı transpozisyon ile dış rektusun kısaltılması
D) Yukarı transpozisyon ile dış rektusun kısaltılması


83. Kanalikülite en sık neden olan organizma hangisidir?

A) Actinomyces israelli
B) Candida albicans
C) HSV
D) Nocardia asteroites

84. Konjenital nazolakrimal sistem obstrüksiyonunda, tıkanıklık nerededir?

A) Ortak kanalikül
B) Lakrimal kese
C) Hasner valvi
D) Rosenmüller valvi


85. Pin hol ile görmesi düzelen hastada görme azalmasının nedeni aşağıdakilerden hangisi olamaz?

A) Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu
B) Yüksek dereceli aberrasyonlar
C) İrregüler astigmat
D) Sferofaki


86. Yetişkinlerde bilateral egzoftalmusun en sık nedeni nedir?

A) Psödotümör
B) Distiroid orbitopati
C) Metastatik hastalık
D) Kavernöz hemanjiom


87. Çocuklarda unilateral egzoftalmusun en sık nedeni nedir?

A) Kapiller hemanjom
B) Distiroid orbitopati
C) Orbital hemoraji
D) Orbital selülit


88. Postop 1. haftadaki katarakt hastasında saydam kornea insizyonunda 1 adet radiyer 10/0 naylon sütür bulunmaktadır ve refraksiyonu +5,00x130° ölçülmüştür. Bu hasta için hangi ihtimal en kuvvetlidir?

A) Oblik aksta IOL tilti
B) 40 derecede sıkı sütür
C) 40 derecede yara yeri açıklığı
D) 130 derecede yara yerinde açıklık


89. Lokal anestezik maddelerden bupivakainin etki süresi kaç saattir?

A) 6-10
B) 4-6
C) 2-4
D) 1-2


90. Aşağıdakilerden hangisi ters implante edilmiş haptiği 10 derece açılı, arka kamara IOL’ nin oluşturabileceği problemlerden değildir?

A) Pupil bloğu
B) Kapsül içinde sıvı birikimi
C) Miyopik refraktif değişim
D) Hipermetropik refraktif değişim


91. Postop atonik pupillanın en çok kabul gören nedeni hangisidir?

A) Toksik
B) Operatif iris travması
C) Anestezi esnasında siliyer ganglion hasarı
D) Postop GİB yükselmesi ve buna bağlı iris iskemisi



92. Aşağıdakilerden hangisi kapsül boyası değildir?

A) Tripan mavisi
B) Rose-bengal
C) İndosiyanin yeşili
D) Metilen mavisi


93. Multifokal göziçi lens hangi hastada tercih edilmez?

A) Hem yakın hem uzak için yüksek kontrastlı görme beklentisi olan hastalar
B) Preop astigmatizması 1D’den az olan hasta
C) İki taraflı kataraktı olan hasta
D) 70 yaşın altındaki hasta


94. Endoftalmi riskinin azaltılmasında, aşağıdaki ameliyat öncesi önlemlerden hangisinin en etkin olduğu kanıtlanmıştır?

A) İrrigasyon çözeltisi içersine vankomisin koyulması
B) Cerrahiden 3 gün önce başlayarak oral amoksisilin verilmesi
C) Cerrahiden sonra 2 hafta boyunca topikal antibiyotik verilmesi
D) Cerrahinin hemen öncesinde cerrahi alana topikal % 5 povidon-iyodin solusyonu uygulanması


95. Katarakt cerrahisinde şeffaf kornea insizyonları ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Oluşturması daha zor.
B) Endoftalmi insidansı daha az.
C) Yara yeri yanığına daha yatkın.
D) Su geçirmez olma olasılığı daha az.


96. Aşağıdakilerden hangisi ultrasonla yanlış kısa aksiyel uzunluk ölçümüne neden olabilecek durumlardan değildir?

A) Dikey olmayan ölçüm
B) Koroidal kalınlaşma ve efüzyon
C) Hatalı çok hızlı ultrasonik hız
D) Prob ile korneaya çok fazla bastırılması


97. Aşağıdakilerden hangisi stroma içi korneal halkanın göreceli faydalarından sayılamaz?

A) Astigmat kolayca düzeltilebilir.
B) Santral korneal zona dokunulmaz.
C) Refraktif sonucun geri dönüşümü olabilir.
D) Halkalar çıkarılıp farklı boyutlarlarla değiştirilebilir.



98. Aşağıdakilerden hangisi LASIK sonrası en sık karşılaşılan komplikasyondur?

A) Enfeksiyöz keratit
B) Kuru göz
C) Ektazi
D) Serbest flep


99. Presbiyopiye yönelik kondüktif keratoplasti tedavisi için hangi adayın uygunluğu en azdır?

A) 56 yaşındaki emetropik hemşire
B) Uzak tashih her iki gözünde +1,25 D olan 47 yaşında tır şöförü
C) 44 yaşında her iki gözünde +1,75 refraksiyon kusuru bulunan avukat
D) 36 yaşında her iki gözünde +0,50 refraksiyon kusuru bulunan kütüphaneci


100. Aşağıdakilerden hangisinin PRK sonrası bulanıklık oluşum riskini azalttığı gösterilmiştir?

A) Topikal mitomisin C
B) Oral NSAI ilaçlar
C) 4. Jenerasyon florokinolonlar
D) Tetrasiklin grubu antibiyotikler


TEST BİTTİ.

CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.

CEVAP ANAHTARI

1. B 2. D 3. A 4. B 5. C 6. D 7. A 8. D 9. C 10. A
11. C 12. D 13. A 14. A 15. B 16. C 17. B 18. A 19. D 20. B
21. B 22. C 23. C 24. B 25. D 26. B 27. A 28. B 29. D 30. A
31. D 32. C 33. D 34. A 35. D 36. A 37. C 38. D 39. A 40. B
41. C 42. A 43. C 44. B 45. D 46. A 47. B 48. C 49. C 50. B
51. C 52. B 53. A 54. B 55. C 56. A 57. C 58. B 59. C 60. A
61. B 62. C 63. C 64. D 65. A 66. D 67. B 68. A 69. D 70. C
71. D 72. C 73. A 74. D 75. B 76. C 77. A 78. D 79. D 80. B
81. C 82. C 83. A 84. C 85. A 86. B 87. D 88. B 89. A 90. C
91. D 92. B 93. A 94. D 95. B 96. C 97. A 98. B 99. D 100. A
drblood isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-30-2010, 16:28   #4
es_ranil
Normal Üye
 
es_ranil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 25.10.10
Mesajlar: 38
Tecrübe Puanı: 0
es_ranil is on a distinguished road
Standart

şimdi bu soruları yapan göz asistanının bırakın baş asistanlıgı profesörlüge direk terfi olması lazım..ne ki bu tus buradan soru soracaksa küçük staj zaten yapılabilitesi en düşük bölüm millet bunları linç eder olur biter..dahilye ile pediatriyi ısrarla görmek istiyorum merakım şimdi ikiye katlandı umarım onlarada ulaşırsınız dr.blood bey..
es_ranil isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
başasistan sınavı, göz hastalıkları, soru ve cevapları

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Başasistan Sınavı Soru ve Cevapları drblood Akademik / Mesleki Gruplar 30 10-27-2012 13:59
Biyokimya Eylül 2009 Soru Cevapları steTUSkop Tus Soru ve Cevapları (Çıkmış Tus Soruları) 2 09-15-2009 12:41
Fizyoloji Eylül 2009 Soru Cevapları steTUSkop Tus Soru ve Cevapları (Çıkmış Tus Soruları) 2 09-15-2009 12:34
Göz Hastalıkları Tercih Rehberi steTUSkop Tus Rehberi 3 05-09-2009 14:48
Göz Hastalıkları Taban Puanları steTUSkop Tus Rehberi 0 04-12-2009 21:39


Şu Anki Saat: 21:21


Powered by vBulletin
Copyright © 2000-2009 Jelsoft Enterprises Limited.
www.stetuskop.com