www.steTUSkop.com ; TIP ve TUS'un MERKEZi ! Doğruların TEK Adresi !

Geri git   www.steTUSkop.com ; TIP ve TUS'un MERKEZi ! Doğruların TEK Adresi ! > TUS (TIPTA UZMANLIK SINAVI) , Yan Dal Uzmanlık Sınavı (YDUS) ve USMLE PLATFORMU > TUS Hazırlık / TUS Notları > Vaka Soruları

Vaka Soruları Çıkmış ve çıkması muhtemel özel vaka soruları

1355 (0 Kayıtlı Ve 1355 Misafir Üye Bulunmaktadır.)
Anasayfa İletişim TUS Güncel TUS Dersaneleri TUS Hazırlık Yabancı Dil ve TUS Mecburi Hizmet YDUS Tus Rehberi DUS
Cevapla
 
Seçenekler Stil
Alt 02-20-2009, 10:41   #11
drsweet_sacrifice
Normal Üye
 
drsweet_sacrifice - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 09.01.09
Nerden: DERİNLERDEN..şehir sorarsanız 58.. 43..
Mesajlar: 61
Tecrübe Puanı: 0
drsweet_sacrifice is on a distinguished road
Standart

bende tam bu baslıgı okuyacktım...... soruları görünce sevindimmm...
cok tesekkürlerr..
drsweet_sacrifice isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

     

Alt 02-23-2009, 18:01   #12
dr_EsRa_53
Normal Üye
 
Üyelik tarihi: 11.01.09
Mesajlar: 77
Tecrübe Puanı: 0
dr_EsRa_53 is on a distinguished road
Standart

Sonradan bakınca böyle tam tekrar oluyor =)
dr_EsRa_53 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-30-2009, 16:40   #13
steTUSkop
Kurucu-Yönetici
 
steTUSkop - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 09.01.09
Mesajlar: 4.355
Tecrübe Puanı: 3
steTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond repute
Standart

9. 20 günlük term bir bebekte total bilirübin 12,4 mg/dl ve direkt bilirübin de 0.4mg/dl bulunuyor. Herhangi
bir hemoliz bulgusu yok, tartı alımı ve fizik muayene bulguları normal olan bebekte sarılığa yönelik en uygun tedavi yöntemi hangisidir?

A. Fenobarbital
B. Fototerapi
C. Kan değisimi
D. Anne sütünün kesilmesi
E. Tedavi gerekmez, izlenir


indirek bilirübin seviyesi 20 günlük term doğmus bir bebek için tedavi gerektirecek düzeyde değildir.
(Cevap E)
steTUSkop isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-30-2009, 16:42   #14
steTUSkop
Kurucu-Yönetici
 
steTUSkop - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 09.01.09
Mesajlar: 4.355
Tecrübe Puanı: 3
steTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond repute
Standart

10. Fetal distress nedeniyle sezaryen ile doğan term bebeğin amniyon sıvısının kesif mekonyumlu olduğu ancak
güçlü bir sekilde ağladığı görülüyor.
Bu bebekte en uygun girisim hangisidir?


A. Maske-kese ile pozitif basınçlı ventilasyon
B. Derin trakeal aspirasyon
C. Sadece ağız ve burun aspirasyonu ve normal doğum odası izlemi
D. Entubasyon ve mekanik ventilasyon
E. intratrakeal adrenalin uygulaması

Amniyon sıvısı mekonyumlu olmasına rağmen mekonyumun aspire edildiğine dair bulgular olmadığından sadece ağız
ve burnu aspire etmek yeterlidir.
(Cevap C)
steTUSkop isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-30-2009, 16:44   #15
steTUSkop
Kurucu-Yönetici
 
steTUSkop - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 09.01.09
Mesajlar: 4.355
Tecrübe Puanı: 3
steTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond repute
Standart

11. Doğumdan sonra 14. günde konjuktivit gelismis bir yenidoğanda tedavi için en uygun yaklasım
asağıdakilerden hangisidir?


A. Oral tetrasiklin
B. Intravenöz seftriakson
C. Oral eritromisin
D. Gümüs nitrat göz damlaları
E. Tedavi gerekmez

Doğumdan hemen sonra gelisen konjuktivit, damlatılan gümüs nitrata bağlı olarak gelisen kimyasal konjuktivittir ve
tedavi gerektirmez.
2-4 gün sonra gelisen konjuktivit en sık N. gonorrhea’ya bağlıdır ve tedavisinde I. V. seftriakson kullanılır.
6-18.günlerde gelisen konjuktivit en sık Chlamidia trachomatis’e bağlıdır. Korunmada eritromisinli göz damlaları; tedavide ise oral eritromisin kullanılır.
(Cevap C)
steTUSkop isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-30-2009, 16:46   #16
steTUSkop
Kurucu-Yönetici
 
steTUSkop - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 09.01.09
Mesajlar: 4.355
Tecrübe Puanı: 3
steTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond repute
Standart

12. Üç haftalık bir infantta mikrosefali, körlük ve kafa grafisinde serebral kalsifikasyonlar tesbit edildi. Bu
bulgulara asağıdakilerden hangisi sebep olur?


A. Bilateral subdural kanama
B. Serebral agenezi
C. Sitomegalovirüs enfeksiyonu
D. Eritroblastozis fetalis
E. Primer mikrosefali

Mikrosefali, serebral kalsifikasyon ve körlük, sitomegalovirüs veya toxoplazmozisin intrauterin enfeksiyonları
sonucu tipik bulgularıdır.
(Cevap C)
steTUSkop isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-30-2009, 16:47   #17
steTUSkop
Kurucu-Yönetici
 
steTUSkop - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 09.01.09
Mesajlar: 4.355
Tecrübe Puanı: 3
steTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond repute
Standart

13. Bes günlük bir bebekte dilde ve bukkal mukozada beyaz, peynirimsi lezyonlar ve mukozada hafif bir
inflamasyon gözleniyor. Muhtemel ajan asağıdakilerden hangisidir?


A. Candida albicans
B. Listeria monocytegenes
C. Escherichia coli
D. Grup A Streptekok
E. Grup B Streptekok

Candida belirtilen bulguları olusturur. Özellikle immün sistemi düsük sahıslarda candida sık enfeksiyon nedenidir.
(Cevap A)
steTUSkop isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-30-2009, 16:49   #18
steTUSkop
Kurucu-Yönetici
 
steTUSkop - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 09.01.09
Mesajlar: 4.355
Tecrübe Puanı: 3
steTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond repute
Standart

14. Bir günlük infantta gözde kanlanma ve pürülan akıntı tespit ediliyor. Alınan örneğin gram boyamasında
Gram (-) diplokoklar görüldüğüne göre en olası tanı asağıdakilerden hangisidir?


A. Chlamidyal konjunktivit
B. Allerjik konjunktivit
C. Herpes simplex
D. Sifilitik konjunktivit
E. Gonokokkal konjunktivit

Yenidoğanda, annenin doğum kanalından kontaminasyonla gonokokların konjunktivaya yerlesmesi oftalmia
neonatarum denilen tabloya yolaçar. Postnatal ilk günlerde görülür. Eğer, postnatal 7-14 günler arasında bu tablo
görülürse buradaki etken Chlamydia trachomatistir
.
(Cevap E)
steTUSkop isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-30-2009, 16:53   #19
steTUSkop
Kurucu-Yönetici
 
steTUSkop - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 09.01.09
Mesajlar: 4.355
Tecrübe Puanı: 3
steTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond repute
Standart

15. Bir yenidoğanda hidrosefali, sarılık, ates ve hepatosplenomegali gözleniyor. Göz muayenesinde koryoretinit
izleniyor. Çekilen grafide intrakraniyal kalsifikasyon vardır ve BOS’ta anormal bulgulara rastlanıyor.
Bu bebeğin tedavisinde hangisi öncelikle kullanılmalıdır?


A. Acyclovir
B. Primetamine+sulfadiazin
C. Penisilin
D. INH+rifampin
E. Trimetoprim+sulfamethoxazole

Soruda verilen bulgular Toxoplasma gondii enfeksiyonuna uymaktadır. Bu enfeksiyonda Primetamine+sulfodiazin
kullanılır.
(Cevap B)
steTUSkop isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-30-2009, 16:55   #20
steTUSkop
Kurucu-Yönetici
 
steTUSkop - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 09.01.09
Mesajlar: 4.355
Tecrübe Puanı: 3
steTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond repute
Standart

16. Doğumun birinci gününde kanamaların basladığı bir bebekte lökositoz ve radius yokluğu tespit edilmistir.
Serebral kanama sebebi ile ölen bu bebekte en olası tanı asağıdakilerden hangisidir?


A. Fanconi anemisi
B. Wiskott-Aldrich sendromu
C. Kasabach Meritt sendromu
D. TARR sendromu
E. Li-Fraumeni hastalığı

TARR sendromunda amegakaryositik trombosito-peni ve bilateral radius yokluğu görülür. Hayatın birinci gününde
kanama baslar. TARR sendromlu çocukların 2/3’ü genellikle serebral kanama ile yasamın ilk yılında kaydedilir. Birinci
yıldan sonra sağ kalan çocuklarda prognoz çok iyidir.
Li-Fraumeni hastalığı genetik bir bozukluk olup çok sayıda organda kanser gelisir. P53 geninde bozukluk vardır.
Kasabach-Merit sendromu kavernöz hemanjiomla birlikte trombositopenidir.
Fanconi anemisi (Konjenital aplastik anemi) Otozomal resesiftir. %50 oranda mikrosefali, mikroftalmi, radius ve bas
parmak yokluğu görülür. Boy kısalığı ve deride anormal pigmentasyon vardır.
(Cevap D)
steTUSkop isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Pediatri Hepatoloji Vaka Soruları steTUSkop Vaka Soruları 11 08-18-2009 00:43
tusdata vaka kampı fuchsia Tusdata 0 07-15-2009 22:48
Jinekoloji Vaka Soruları tusdata vaka kampından steTUSkop Vaka Soruları 14 06-07-2009 19:39
Pediatri GENETİK Vaka Soru-Cevap ÖZEL ARŞİV steTUSkop Vaka Soruları 6 05-19-2009 00:50
tusdata 5.deneme soru-cevap steTUSkop 2009 Nisan TUS 12 03-11-2009 00:07


Şu Anki Saat: 07:07


Powered by vBulletin
Copyright © 2000-2009 Jelsoft Enterprises Limited.
www.stetuskop.com