www.steTUSkop.com ; TIP ve TUS'un MERKEZi ! Doğruların TEK Adresi !

Geri git   www.steTUSkop.com ; TIP ve TUS'un MERKEZi ! Doğruların TEK Adresi ! > TUS (TIPTA UZMANLIK SINAVI) , Yan Dal Uzmanlık Sınavı (YDUS) ve USMLE PLATFORMU > TUS Hazırlık / TUS Notları > Vaka Soruları

Vaka Soruları Çıkmış ve çıkması muhtemel özel vaka soruları

1995 (0 Kayıtlı Ve 1995 Misafir Üye Bulunmaktadır.)
Anasayfa İletişim TUS Güncel TUS Dersaneleri TUS Hazırlık Yabancı Dil ve TUS Mecburi Hizmet YDUS Tus Rehberi DUS
Cevapla
 
Seçenekler Stil
Alt 02-01-2009, 16:46   #11
steTUSkop
Kurucu-Yönetici
 
steTUSkop - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 09.01.09
Mesajlar: 4.356
Tecrübe Puanı: 3
steTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond repute
Standart

1. Yirmisekiz yasında bayan hasta halsizlik, yorgunluk, ates ile geliyor.Öyküsünde günese çıkınca cildinde
yaralanmalar olduğu, zaman zaman elde küçük eklemlerde ağrı ve sikli olduğu ve kendiliğinden geçtiğini öğreniyorsunuz. Tam kan sayımında hemoglobin 10 gr/dl, lökosit 3200 mm3, trombosit sayısı 88.900 mm3, eritrosit
sedimantasyon hızı 80 mm/saat, romatoid faktör +++, C reaktif protein +++, ANA pozitif ve APTT 62 sn,protrombin zamanı 12 sn, kanama zamanı 7 dk olarak bulunuyor. Direk commbs testi pozitif, idrar mikroskobisinde 25-30 eritrosit ve ++++ proteinüri saptanıyor. Kompleman C3 düzeyi düsük olarak saptanıyor.
Bu hasta ile ilgili hangisi yanlıstır?
A) Otoimmün hemolitik anemi gelismistir
B) Böbrek tutulumu vardır.
C) APTT uzun olduğu için hasta kanayabilir
D) Romatoid faktör pozitifliği bu hastada beklenen bir laboratuar bulgusudur.
E) Cilt tutulumu ve eklem tutulumu var. Bu lezyonların sekel bırakmadan iyilesmesi karakteristiktir.


SLE
Etiyoloji: Otoimmündür

Patogenez: Tip III reaksiyondur. Tüm organ ve dokular tutulabilir. En sık eklemleri tutar. Cilt ve eklem lezyonlarının
tutulması tipiktir.

Önemli klinik: Elin küçük eklemlerinde artrit, cilt lezyonları günes ısınları ile artar. Sekel bırakmadan iyilesir.

Önemli laboratuar: ANA tarama testi, Anti DsDNA tanı testidir.

Kesin tanı: 7 kriterden 4’ünün pozitif olması ile tanı konur.

Tedavi: Kortikosteroid birinci tercihtir. RA tedavisi ile benzerlik gösterir.

Prognoz: En sık ölüm nedeni infeksiyonlardır.

Ayırıcı tanı: Sifiliz, brusellozis, romatoid artrit, vaskülitler

Antifosfolipid antikor sendromu: APTT invitro (test ortamında) antikardiolipin antikorlar ile koagülasyon faktörlerinin
etkilesmesi sonucu uzar. Fakat invivo böyle bir durum söz konusu değildir. Hastada kanama değil tromboz görülür.
Tromboz antikardiolipin antikorların intravasküler trombosit aktivasyonu sonucu meydana gelir.

ilaca bağlı lupus: Prokainamid, hidralazin vb. ilaçlara bağlı olusur. Cilt ve eklem, akciğer tutulumu vardır. Böbrek,
santral ve hematolojik tutulum yoktur. ANA pozitif, anti histon antikorları pozitiftir. Anti DsDNA ve anti RO antikorları
ise negatiftir.

(Cevap C)
steTUSkop isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

     

Alt 02-01-2009, 16:47   #12
steTUSkop
Kurucu-Yönetici
 
steTUSkop - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 09.01.09
Mesajlar: 4.356
Tecrübe Puanı: 3
steTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond repute
Standart

2. Otuz yasında bayan hasta metakarpafalingieal eklem, proksimal interfalangial eklem, el bilekleri, dizinde artrit
saptanıyor. Hastada zaman zaman olan oral ülserleri varmıs. PA akciğer grafisinde Damasou sign denilen belirti
saptanıyor. idrar mikroskobisinde 1500 mg/gün proteinüri saptanıyor. Böbrek biyopsisi yapılıyor.
Biyopside asağıdaki bulgulardan hangisinin saptanma ihtimali en yüksektir?
A) Arkuat arter tutulumu
B) Fokal proliferatif glomerülonefrit
C) Diffüz proliferatif glomerülonefrit
D) Membranöz glomerülonefrit
E) Good Pasture

Romatolojik hastalıklar ve gelisen böbrek lezonları:
Lupus: Diffüz proliferatif glomerülonefrit-Membranöz glomerülonefrite dönüsür. KBY gelisir.
Romatoid artrit:Sekonder amiloidoza bağlı nefrotik sendrom
PAN: Arkuat arteri tutar. Nefrotik sendroma neden olabilir.
Wegener:Fokal segmental glomerülonefrit
FMF: Sekonder amiloidoza bağlı böbrek yetmezliği
Ankilozan spondilit: Mezenkioproliferatif glomerülonefrit

(Cevap C)
steTUSkop isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 02-01-2009, 16:48   #13
steTUSkop
Kurucu-Yönetici
 
steTUSkop - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 09.01.09
Mesajlar: 4.356
Tecrübe Puanı: 3
steTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond repute
Standart

3.Kırk yasında erkek hasta halsizlik yorgunluk, eklemlerde ağrı, kas ağrısısı, artrit ve testislerde sislik ile geliyor. Tam
kan sayımında hemoglobin 13 gr/dl, lökosit ve trombosit sayısı normal. Sedimantasyon 80 mm/s, C reaktif protein
3 pozitif, tam idrarda ++ pozitif proteinüri saptanıyor. HBs antijeni pozitif, anti HBs negatif olarak bulunuyor.
Bu hastada en olası tanı nedir?
A) Kriyoglobulinemi
B) PAN
C) Wegener
D) Behçet
E) Lupus

(Cevap B)
steTUSkop isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 02-01-2009, 16:49   #14
steTUSkop
Kurucu-Yönetici
 
steTUSkop - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 09.01.09
Mesajlar: 4.356
Tecrübe Puanı: 3
steTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond repute
Standart

4. Otuz yasında halsizlik yorgunluk, kas ağrısı, ellerinde ağrı ile kliniği geliyor. Fizik muayenede sağ kolda tansiyon
arteriyel 140/80, sol kolda 80-40 mmHg olarak saptanıyor. Sol tarafta nabızlar zayıflamıs olarak alınıyor.
Bu hastada en olası tanı nedir?
A) Aort koarktasyonu
B) Aort diseksiyonu
C) Takayasu
D) Subklavian çalma sendromu
E) Aortik ark sendromu

Takayasu = Nabızsızlık hastalığı
Ayırıcı tanı:
1. Aort diseksiyonu: 70-75 yas, hipertansif hasta ani baslayan göğüs ağrısı var. Ekstremiteler arasında tansiyon
nabız farkı var. Genel durum kötü. Telede aortada genisleme var.
2. Aort kuartasyonu: Çocuk, ekstremiteler arasında tansiyon nabız farkı var. Aort odağında sistolik üfürüm var.
Üfürüm sırta yayılıyorsa düsünülür.

(Cevap C)
steTUSkop isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 02-01-2009, 16:51   #15
steTUSkop
Kurucu-Yönetici
 
steTUSkop - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 09.01.09
Mesajlar: 4.356
Tecrübe Puanı: 3
steTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond repute
Standart

5. Elli yasında bayan hasta bas tek taraflı bas ağrısı ile geliyor. Hasta saçını tarama, günlük islerini yaparken
zorlanıyor. Oturduğu yerden zor kalkıyor. Kaslarında tutukluktan yakınıyor. Fakat kas gücü normal olarak
bulunuyor. Eritrosit sedimantasyon hızı 101 mm/s, CRP 84 U/L olarak bulunuyor.
Bu hastada tanınız nedir?
A) Polimyalji romatika
B) Takayasu
C) Temporal arterit
D) Henoch Schonlayn purpurası
E) Wegener



(Cevap A)


6. Bu hastada en fazla tutulan arter hangisidir?
A) Subklavian arter
B) Temporal arter
C) Aort
D) Renal arter
E) Femoral arter


Temporal arterit ve polimyalji romatika birlikte görülür. 50 yas üstü kadınlarda görülür. Temporal arteritin en önemli ve
ilk bulgusu ani baslayan bas ağrısıdır. Ağrı çiğneme sırasında artar. Temporal arterler sosis gibi sis ve ağrılıdır. Tanı
biyopsi ile konur. Biyopside segmenter tutulum tipiktir. Granülamatöz panarterit saptanır. Korkulan komplikasyonu
körlüktür. Bu yüzden biyopsiyi beklemeden yüksek doz steroid vermek gerekir. Polimyalji romatika proksimal kasları
tutar. Kaslarda tutukluk ve ağrı vardır. Fakat kas gücü normaldir. Sedim yüksektir. Düsük doz steroid tedavisine
dramatik yanıt verir.
Bazı vaskülitler ve değisik özellikleri
Vaskülitu Tutulan damar Mekanizma
Büyük damarları tutanlar
T lenfosit aktiviasyonu ve granülom olusum görülenler
- Takayasu
- Dev hücreli arterit
- Kogan sendromu
- Behçet hast; Tüm damarları Bilinmiyor

Küçük çaplı damarları tutan ve c-ANCA + olanlar
- Wegener
- Churg-Strauss
- Mikroskobik polianjiitis
Küçük çaplı damarları tutan

immünkompleks ve immün depolanmaya bağlı olanlar
- Lökositoklastik vaskülit - Henoch schönlein
- Kriyoglobülinemi - Kollajen doku hastalıkları
- Paraneoplastik - Đnfeksiyon
- inflamatuvar barsak hast.


(Cevap B)
steTUSkop isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 02-22-2009, 20:40   #16
steTUSkop
Kurucu-Yönetici
 
steTUSkop - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 09.01.09
Mesajlar: 4.356
Tecrübe Puanı: 3
steTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond repute
Standart

7. Yetmis yasında, 94 kilo ağırlığında, Çorum, Osmancıktan dizlerinde siddetli ağrı ile gelen hastanın fizik
muayenesinde dizlerde yaygın kaba krepitasyon ve diz ekleminde patella soku testi pozitif olarak bulunuyor. Tam
kan sayımında hemoglobin 15 gr/dl, lökosit ve trombosit sayısı normal. Sedimantasyon hızı 20 mm/s, üre 34
mg/dl, kreatin 1 mg/dl, kan sekeri 120 mg/dl, ürik asit 6 mg/dl, kolesterol 220 mg/dl olarak bulunuyor.
Bu en sık tutulan eklem hangisidir?
A) DIF
B) PIF
C) MKF
D) MTF
E) Diz


SiSTEMiK HASTALIKLAR- EN SIK TUTULAN EKLEM
Hemokromatosis: 2-3 MKF, el bileği, diz
Otoimmün hepatit: SLE benzeri eklem tutulumu
P. Biliyer siroz: Elin küçük eklemleri
Çöliak hastalığı: Diz
Pankreatit ve pankreas ca: Ayak bileği ve diz
Hemofili: Diz
Orak hücreli anemi: Büyük eklemler, avasküler nekroz, Salmonellaya bağlı septik artrit
DM: Diabetik sertlesmis el sendromu (30-75)
Hipotiroidi: Karpal tünel sendromu
Hipertiroidi: Proksimal myopati
Hiperparatiroidi: Osteoporoz, psödogut
Akromegali: Diz osteoartriti
Hiperlipidemi: Asil tendiniti
Paget hastalığı: Kalça osteoartriti
Lösemi-lenfoma: Ayak bileği ve diz (gezici, simetrik poliartrit)
Over kanseri: Palmar fasiit
Sarkoidoz: Diz
Kistik fibrozis: Parmak eklemleri
(Cevap A)
steTUSkop isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 02-22-2009, 20:41   #17
steTUSkop
Kurucu-Yönetici
 
steTUSkop - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 09.01.09
Mesajlar: 4.356
Tecrübe Puanı: 3
steTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond repute
Standart

8. Otuz yasında bayan hasta sabahları yataktan zor kalkıyor. 1-2 saat geçince ancak rahatlıyabiliyormus. El bileği ve
bileteral dirseklerde ağrı ve sislik varmıs. Dizlerde sislik ve ağrı varmıs. Fizik muayenede olekranon üzerinde cilt
altında 1x1 cm mobil lezyon saptanıyor.
Bu hastadan tanı için asağıdaki testlerden hangilerinin istenmesi en uygundur?
A) Tam kan sayımı – ANA
B) Romatoid faktör – ANA
C) Romatoid faktör – Anti DsDNA
D) Romatoid faktör – Radyolojik inceleme
E) ANA – Anti Ds DNA


Doğurganlık çağındaki kadında sabah tutukluğu, bileteral el bileği ve dirsek tutulumu varsa tanı aksi ispat edilene
kadar romatoid artrittir. Ayrıca bu hastada tanı kriterlerinde olan cilt altı nodüllerde verilmistir. RA en sık elde PIF’leri
tutar. Gözde kuru göz, kalpte perikardit yapar. Tanı için kriterler arasında yer alan RF ve radyolojik testler istenmelidir.
(Cevap D)
steTUSkop isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 02-22-2009, 20:42   #18
steTUSkop
Kurucu-Yönetici
 
steTUSkop - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 09.01.09
Mesajlar: 4.356
Tecrübe Puanı: 3
steTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond repute
Standart

9. Kırk yasında erkek hasta, Kayseri Develi’li, avcılık ve halıcılık yapıyor. Hasta diz ve ayak bas parmağında zaman
zaman olup geçen ağrı ve kızarıklık, sislikten sikayet ediyor. Ava gidip geldikten sonra sikayetleri daha da
artıyormus. Tam kan sayımında hemoglobin 15 gr/dl, lökosit sayısı 14.000 mm3, trombosit sayısı normal. Eritrosit
sedimantasyon hızı 64 mm/s C reaktif protein ++, üre 34 mg/dl, kolesterol 250 mg/dl, ürik asit 5.5 mg/dl olarak
bulunuyor.
Bu hastada en olası tanı nedir?
A) Gut
B) Psödogut
C) Travmatik artrit
D) Septik artrit
E) Osteoartrit



(Cevap A)

10. Bu hastada en güvenilir tanı yöntemi nedir?
A) Direk grafi
B) Ürik asit düzeyi
C) Sedimantasyon ve CRP
D) Eklem sıvısında monosodyum ürat kristallerinin gösterilmesi
E) Eklem sıvısında kalsiyum pirofosfat dehidrat kristallerinin gösterilmesi


GUT KRiZi
Etiyoloji: En sık neden idiyopatiktir. Ürik asit artısına neden olan her sey gut hastalığına neden olabilir.

Patogenez: Monosodyum ürat kristallerine bağlı eklemde inflamasyon meydana gelir. En fazla ayak basparmağını
tutar.

Önemli klinik: Ayak basparmağında ağrı ve kızarıklık vardır. Septik artrit bulgularını taklit eder.

Önemli laboratuar: Akut faz reaktanları artmıstır. Ürik asit düzeyi yüksek, normal düsük olabilir.

Kesin tanı: Eklem sıvısında hücre içinde monosodyum ürat kristallerinin gösterilmesi ile tanı konur.

Tedavi: Birinci tercih ilaç kolsisindir. indometasin, lokal ve sistemik steroid verilebilir. Atak esnasında allopürinol
kontraendikedir. Krizi ağırlastırır.

Ayırıcı tanı: Septik artrit: Eklem sıvısının incelemesi ile tanı konur. Lökosit sayısı >50.000 mm3 ve bu hücrelerin
%75’den fazlası nötrofildir. Etkeni üretilebilir. Gram boyama ile etken saptanabilir.

Psödogut: Eklem sıvısında hücre içinde rhomboid sekilli kalsiyum pirofosfat kristallerinin görülmesi ile tanı konur.
(Cevap D)


11. Bu hastalığı asağıdakilerden hangisinin provake etme ihtimali düsüktür?
A) Alkol alma
B) Asırı proteinli diyet
C) Stres
D) infeksiyon
E) Uzun süreli istrahat


(Cevap E)
steTUSkop isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 02-22-2009, 20:48   #19
steTUSkop
Kurucu-Yönetici
 
steTUSkop - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 09.01.09
Mesajlar: 4.356
Tecrübe Puanı: 3
steTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond repute
Standart

12. Otuziki yasında erkek hasta sağ dizde ağrı, sislik, kızarıklık, ısı artısı ile geliyor. Hastanın öyküsünde 1 hafta önce
süpheli cinsel iliskinin olduğu öğreniliyor. Üretral akıntısı hafif varmıs. Eklem sıvısında milimetre küpte 88.000
lökosit ve bunların %90’nın nötrofil olduğu saptanıyor. Gram boyamada eklem sıvısında küme yapmıs gram pozitif
koklar görülüyor.
Bu hastada en olası tanı nedir?

A) Psöriatik artrit
B) Stafilokoksik artrit
C) Gonokoksik artrit
D) Hemofilus infuleanzaya bağlı artrit
E) Kabakulak artriti



SEPTiK ARTRiT

Etiyoloji: En sık etken Staf. aerous’dur. Cinsel yönden aktif kisilerde ise en sık etken Gonokok’dur.

Patogenez: Hematojen yolla en bulasır. En sık diz eklemini tutar. En sık eslik eden hastalık romatoid artrittir.

Önemli klinik: Dizde ağrı, sislik, kızarıklık, ısı artısı ve hassasiyet vardır.

Önemli laboratuar: Akut faz reaktanları artmıstır.

Kesin tanı: Eklem sıvısının incelenmesi ile konur.

Prognoz: 60 yasında, multipl eklem tutulumu, tedaviye dirençli, eslik eden romatoid artritte prognoz kötüdür.

Ayırıcı tanı: Kristal artropatileri, akut romatizmal ates

(Cevap B)
steTUSkop isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 02-22-2009, 20:52   #20
steTUSkop
Kurucu-Yönetici
 
steTUSkop - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 09.01.09
Mesajlar: 4.356
Tecrübe Puanı: 3
steTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond repute
Standart

13.Elli yasanda bayan hasta 3 yıldan beri parmak uçlarında kapanmayan yaraları varmıs. Tırnaklarında hafif dökülme
olmus. Ellerinde ve yüzünde büzülme, ağzında küçülme saptanmıs. Reflü sikayetleri varmıs. Son bir aydır da
nefes darlığı olmaya baslamıs.
Bu hastada asağıdaki klinik bulgulardan hangisinin görülme ihtimali en fazladır?

A) Telenjektazi
B) Raynoud fenomeni
C) Cilt altı kalsifikasyonlar
D) Hipertansiyon
E) Kalp yetmezliği




(Cevap B)



14. Bu hastadan tanı için hangi serolojik test ikilisi istenmelidir?
A) ANA -ds
B) Anti DNA - Anti Scl 70
C) ANA - Anti Scl-70
D) ANA- Anti Jo1
E) Anti DS DNA anti-Jo1


Skleroderma cilt ve iç organ tutulumu tipiktir. Raynoud fenomeni en sık görülen ve ilk bulgusudur. Ciltte kapanmayan
yaralara neden olur. Ciltte ilk bulgusu ödem, son bulgusu ise nekrozdur. Kapanmayan yaralara neden olur. Hastalarda
hipertansif krizler sıktır. Sebebi anjiotensin konverting enzim aktivite artısıdır. Bu yüzden hipertansif ataklarda ACE
inhibitörü veya ATII antagonistleri tercih edilir. Sklerodermada ANA %95 pozitiftir. Sklerodarmada tipik antikor anti Scl
70’dir. Skleroderma alt özefagusu tutar gastroözefajial reflü yapar. Daha önceki yıllarda sklerodermada en sık ölüm
nedeni böbrek yetmezilği iken günümüzde en sık neden solunum kaslarının tutulmasına bağlı gelisen solunum
yetmezliğidir.
(Cevap C)
steTUSkop isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
TUS USMLE Dahiliye Vaka Soruları steTUSkop Dahiliye 6 02-15-2010 15:05
Pediatri GENETİK Vaka Soru-Cevap ÖZEL ARŞİV steTUSkop Vaka Soruları 6 05-19-2009 00:50
Hematoloji-Onkoloji Vaka Soruları Dahiliye ÖZEL ARŞİV steTUSkop Vaka Soruları 11 04-27-2009 13:03
GenelCerrahi Vaka Soruları ÖZEL ARŞİV steTUSkop Vaka Soruları 19 04-26-2009 20:11
GASTROENTEROLOJi Vaka Soruları Dahiliye ÖZEL ARŞİV steTUSkop Vaka Soruları 42 04-04-2009 22:21


Şu Anki Saat: 16:15


Powered by vBulletin
Copyright © 2000-2009 Jelsoft Enterprises Limited.
www.stetuskop.com