www.steTUSkop.com ; TIP ve TUS'un MERKEZi ! Doğruların TEK Adresi !

Geri git   www.steTUSkop.com ; TIP ve TUS'un MERKEZi ! Doğruların TEK Adresi ! > TUS (TIPTA UZMANLIK SINAVI) , Yan Dal Uzmanlık Sınavı (YDUS) ve USMLE PLATFORMU > TUS Hazırlık / TUS Notları > Vaka Soruları

Vaka Soruları Çıkmış ve çıkması muhtemel özel vaka soruları

1846 (0 Kayıtlı Ve 1846 Misafir Üye Bulunmaktadır.)
Anasayfa İletişim TUS Güncel TUS Dersaneleri TUS Hazırlık Yabancı Dil ve TUS Mecburi Hizmet YDUS Tus Rehberi DUS
Cevapla
 
Seçenekler Stil
Alt 04-28-2009, 10:53   #31
steTUSkop
Kurucu-Yönetici
 
steTUSkop - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 09.01.09
Mesajlar: 4.378
Tecrübe Puanı: 3
steTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond repute
Standart

28. Termde, sefalopelvik orantısızlık nedeniyle sezaryan doğumla 4200 gr ağırlığında kız bebek dünyaya gelir.
Amniyotik sıvı temizdir ve bebek doğumdan neredeyse hemen sonra ağlamıstır. Bununla birlikte, hayatın ilk 15
dakikası içinde, bebeğin soluma hızı dakikada 80 solumaya yükselmis ve aralıklı hırıltılı solumaları olmaya
baslamıstır. % 94’lük oksijen satürasyonu olduğu gözlenmistir. Göğüs röntgeni fissürde sıvı, asırı havalandırma
ve belirgin pulmoner vasküler isaretler ortaya koyuyor.
Bu çocukta en olası tanı asağıdakilerden hangisidir?
A. Diyafragmatik herni
B. Mekonyum aspirasyonu
C. Pnömoni
D. idiopatik solunum zorluğu sendromu
E. Yenidoğanın geçici takipnesi

Yenidoğanın geçici takipnesi alısılagelmis tarzda normal vajinal bir doğumdan veya özellikle sezaryen doğumdan
sonra görülür. Hastaların takipnesi, retraksiyonları, hırıltısı ve bazen siyanozu olur.
Göğüs tetkiki genellikle normaldir; göğüs radyografisi fissürlerde sıvı ile belirgin pulmoner vasküler isaretler ve
hiperekspansiyon (düz diyaframlar) gösterir. Tedavi, normal oksijen satürasyon bakımı ile destekleyicidir. Đyilesme
yasamın ilk 3 günü içinde gerçeklesir.
(Cevap E)
steTUSkop isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

     

Alt 04-28-2009, 10:53   #32
steTUSkop
Kurucu-Yönetici
 
steTUSkop - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 09.01.09
Mesajlar: 4.378
Tecrübe Puanı: 3
steTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond repute
Standart

29. 19 yasında ilk doğumunu yapan kadın hastada gebeliğinin son trimesterinde toksemi gelistirir ve doğum sırasında
kendisine magnezyum sülfat verilir. Gebeliğin 38. haftasında, sırasıyla 1. ve 5. dakikalarda Apgar skorları 1 ve 5
olan 2100 g ağırlığında bir bebek doğurur. 18 saatlik yasamda yapılan laboratuar çalısmaları, % 79 Venöz
hematokrit, 100,000 platelet sayımı, 38 mg/dL glukoz, 2.5 mEp/L magnezyum ve 8.7 mg/dL kalsiyum verilerini
ortaya koyar. Bundan biraz sonra, çocuk generalize konvülziyon gösterir.
Çocuktaki bu nöbetin en olası nedeni asağıdakilerden hangisidir?
A. Polisitemi
B. Hipoglisemi
C. Hipokalsemi
D. Hipermagnezemi
E. Trombositopeni



Otuz sekiz haftalık 2100 gr ağırlığında bir çocuk maternal tokseminin hiç de alısılmamıs sonucu değil, doğum yası
için küçük kabul edilecektir. Gebelik sonucu indüklenmis hipertansiyon uteroplasental kan akımında ve plasental
enfarksiyon alanlarında bir azalma olusturabilir. Bu, sırasıyla, glikojen depolama ve relatif eritrositoz ile fetal beslenme
deprivasyonu ve ara sıra olusan fetal hipoksemi ile sonuçlanabilir.
Dolayısıyla, neonatal hipoglisemi ve polisitemi çocuklarda alısılagelmis klinik bulgulardır. Bununla birlikte, bir full-term
bebekte 30 mg/dL’lik kan glukoz düzeyi ilk doğum sonrası günde muhtemelen normaldir ve bebeğin 38 mg’lik bir
düzeyin sonucu olarak konvülziyon geçirmesi çok az olasıdır.
Đlk 2-3. postnatal günler içinde serum kalsiyum düzeyleri genellikle düser, fakat bir term bebekte bunlar 7.5-8
mg/dL’nin altına düstüğü zaman anormal düsük kabul edilecektir. Neonatal hipermagnezemi annesi MgSO4 tedavisi
görmüs bebekte yaygındır, ancak genellikle asemptomatiktir ve azalmıs kas tonusu ile gevseklik olusturur.
Bir yenidoğanda % 65’ten daha yüksek persistan venöz bir hematokrit polisitemi olarak kabul edilir ve kan
viskositesinde bir artıs buna eslik edecektir. “Hiperviskosite sendromu” belirtileri, serebral mikrosirkülasyondaki
kanın bulanık tortulanması nedeniyle inme aktivitesine ilerleyebilen titreme ve korku, asikar tromboz formasyonu,
renal ven trombozu, nekrotize edici enterokolit ve takipne’yi içermektedir. Albüminle parsiyel değisimli transfüzyon
tedavisinin, önemli semptomlar gelismeden önce profilaktik olarak uygulanması halinde yararlı olması daha olasıdır.
(Cevap A)
steTUSkop isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-28-2009, 10:54   #33
steTUSkop
Kurucu-Yönetici
 
steTUSkop - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 09.01.09
Mesajlar: 4.378
Tecrübe Puanı: 3
steTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond repute
Standart

30. 43 haftalık bir gebelikten sonra apneik, yumusak, solgun ve bulanık koyu bir amniotik sıvı ile kaplı olan uzun, zayıf
bir çocuk doğar.
Doğumda bu çocuğun canlandırılması (resusitasyonu) için ilk adım asağıdakilerden hangisi olmalıdır?

A. Direkt vizyon altındaki trakeanın aspirasyonu
B. Torba ve maske ile yapay ventilasyon
C. Endotelyal tüp ile yapay ventilasyon
D. Maske ile % 100 oksijen verilmesi
E. Umblikal venin kateterizasyonu

Postmatür (42 haftalık gebelik ve üzeri) olan ve kronik plasental yetersizlik (doğum yası için düsük doğum ağırlığı
ve harap bir görünüm) kanıtı gösteren çocukların ortalamanın üstünde asfiksi geçirme olasılığı vardır ve amniyotik
sıvıya mekonyum geçisi bu suretle bu çocukların mekonyum aspirasyonu riskine sokar. Bu riski önlemek ya da asgari
düzeye indirmek için, basları gelir gelmez hemen nazofarengeal emme islemi uygulanmalıdır.
Doğumdan hemen sonra ve aspirasyon baslangıcından önce, laringeoskobun direkt vizyonu altında endotrakeal bir
tüp yoluyla trakealar dikkatli ve tam olarak aspirasyon islemine tabi tutulmalıdır. Daha sonra, yeterli ventilasyon ve
sirkülasyonu olusturmak için uygun resusitatif önlemler alınmalıdır. Trakeal aspirasyon isleminden önce yapılan
yapay ventilasyon daha küçük hava yollarına mekonyum geçmesine neden olabilir.
(Cevap A)
steTUSkop isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-28-2009, 10:55   #34
steTUSkop
Kurucu-Yönetici
 
steTUSkop - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 09.01.09
Mesajlar: 4.378
Tecrübe Puanı: 3
steTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond repute
Standart

31. 32 haftalık gebelik sonucu doğan ve 1700 gr ağırlığında olan 3 günlük bir bebeğin beslenmeden sonra olusan ve
her birinin 20-25 saniye sürdüğü üç apne epizodu vardır. Bu epizodlar sırasında, kalp hızı dakikada 140’dan 100
atısa düsmekte ve çocuk hareketsiz kalmaktadır; bununla birlikte, epizodlar arasında çocuk normal aktivite
göstermektedir. Kan sekeri 50 mg/dL, serum kalsiyumu ise normaldir.
Çocuğun apneik periyotlarına asağıdakilerden hangisi en olası nedendir?

A. Olgunlasmamıs solunum merkezi nedeniyle
B. Periyodik solumanın bir parçası
C. Hipoglisemiye sekonder
D. Nöbet belirtileri
E. Altta yatan pulmoner hastalık kanıtı


Apneik nöbetler 20 saniyeden fazla bir sürede solunum yoksunluğu ile karakterize olup, bunlara bradikardi ve
siyanoz eslik edebilir. Birçok durum apne’ye neden olabilir. Apne periyodları özellikle görüldüklerinde, prematüre
durumda sıklıkla tam olarak gelismemis solunum merkezine sekonder oldukları düsünülmektedir.
Đnmeler, hipoglisemi ve hipoksinin eskil ettiği pulmoner hastalık apneye yol açmasına rağmen, apneik nöbetler
sırasında alısılagelmemis hareketlerin olmaması, kan sekeri düzeyinin 40 mg/dL’den yüksek olmaması ve çocuğun
epizodlar arasında iyi görünmesi sartıyla tarif edilen çocukta bu nedenler daha az olasıdır. Periyodik soluma, düsük
doğum ağırlıklı bebeklerde alısılagelmis soluma paterni, tekrarlayan 3-10 saniyelik soluma duraklamalarıyla
karakterizedir.
(Cevap A)
steTUSkop isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-28-2009, 10:56   #35
steTUSkop
Kurucu-Yönetici
 
steTUSkop - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 09.01.09
Mesajlar: 4.378
Tecrübe Puanı: 3
steTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond repute
Standart

32. 42 haftalık doğan, 3600 gram olan ve anne sütü ile beslenen kız bebekte 2 haftalık iken persistan
hiperbilirübinemi saptanıyor. Fizik muayenede, doğumdan beri kilo almadığı, tonusunda azalma, umbilikal herni,
ve ön fontanelin 4x6 cm olduğu saptanıyor.
Tanı, büyük olasılıkla asağıdakilerden hangisidir?

A. Crigler-Najjar sendromu
B. Gilbert hastalığı
C. Bilier atrezi
D. Hipotiroidi
E. Galaktozemi

Hipotiroidizm, yenidoğanın geç ulasan ve yüksek TSH ve düsük T4 seviyelerini gösteren sonuçları ile doğrulanmıstır.
Tiroksinle tedavi, sarılığı ve diğer bulguları iyilestirmistir. Hiperbilirubinemi indirektir (unkonjuge). Otozomal dominant
veya resesif olsun, Crigler-Najjar sendromu da bir olasıktır (aile öyküsünü kontrol et). Bununla beraber baska hastalığı düsündüren, sarılıktan farklı isaretler vardır. Bilier atrezi, sarılığın klirensinin uzadığı veya yasamın ilk 2
haftasından sonra kötülesen sarılıkta her zaman akılda tutulmalıdır. Direk (konjüge) hiperbilirubinemi hakimdir.
Özellikle hipoglisemi, direct-reacting sarılık, hepatomegali veya asit varlığında galaktozemi mutlaka düsünülmelidir.
(Cevap D)
steTUSkop isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-28-2009, 16:46   #36
sibel888
Sadece Üye
 
Üyelik tarihi: 22.04.09
Mesajlar: 17
Tecrübe Puanı: 0
sibel888 is an unknown quantity at this point
Standart

vaka kampının genek cerrahi sorularını nezaman yayınlarsınız.teşekkür
sibel888 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-28-2009, 17:05   #37
steTUSkop
Kurucu-Yönetici
 
steTUSkop - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 09.01.09
Mesajlar: 4.378
Tecrübe Puanı: 3
steTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond reputesteTUSkop has a reputation beyond repute
Standart

Alıntı:
sibel888´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
vaka kampının genek cerrahi sorularını nezaman yayınlarsınız.teşekkür
siz eylül tus grubu üyesisiniz zaten şu an genel cerrahide ne işiniz var programınız belli?!
steTUSkop isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Pediatri Hepatoloji Vaka Soruları steTUSkop Vaka Soruları 11 08-18-2009 00:43
tusdata vaka kampı fuchsia Tusdata 0 07-15-2009 22:48
Jinekoloji Vaka Soruları tusdata vaka kampından steTUSkop Vaka Soruları 14 06-07-2009 19:39
Pediatri GENETİK Vaka Soru-Cevap ÖZEL ARŞİV steTUSkop Vaka Soruları 6 05-19-2009 00:50
tusdata 5.deneme soru-cevap steTUSkop 2009 Nisan TUS 12 03-11-2009 00:07


Şu Anki Saat: 01:48


Powered by vBulletin
Copyright © 2000-2009 Jelsoft Enterprises Limited.
www.stetuskop.com